Wat zijn de beste verrekijkers voor safari's?

Hoe kies je een verrekijker voor tijdens een safari?

Als dit je eerste safari vakantie wordt, dan is het belangrijk om een duidelijk en realistisch beeld te hebben van wat je kan verwachten. De wildernis is niet zoals de dierentuin waar je vrijwel altijd direct naast het dier kan zitten dat je wilt observeren. Als je mazzel hebt dan zullen er genoeg dieren dicht bij de auto komen, het kan zelfs zo mooi zijn dat je een groep leeuwen tegenkomt die vlak naast de auto de verkoeling van de schaduw opzoekt of dat je groepen olifanten tegenkomt die rustig voorbij komt lopen tijdens de reis, maar vaak is dit niet het geval. Op veel andere momenten zal het zo zijn dat er een leeuw ver weg op een rots zichtbaar is of dat er ergens in de verte een giraffe gespot wordt, dan zorgt de verrekijker echt voor een extra mooie ervaring tijdens de safari!

Naast al het wild zijn er natuurlijk ook veel aparte en zeldzame vogels te zien in Afrika. De enthousiaste vogelaar zal dan ook altijd zeggen dat een goed paar verrekijkers onmisbaar is tijdens een safari. Je kunt natuurlijk zeggen 'Ik ga niet naar afrika voor de vogels', maar de Afrikaanse wildernis herbergt de mooiste vogels. Je kunt ook geweldige taferelen waarnemen zoals aasgieren die van een karkas aan het pikken zijn of adelaars die een duikvlucht maken om hun prooi te vangen. Het is zonde om zo'n moment te missen, omdat je geen of niet de juiste verrekijker mee hebt genomen.

Als vogels de hoofdreden zijn om op safari te gaan, dan kan je beter onze pagina verrekijkers voor vogelspotters opzoeken. Voor safari verrekijkers zijn toch net weer andere aspecten belangrijk dan bij de vogelverrekijkers.

Verrekijkers zijn overigens niet alleen handig voor het bekijken van dieren op grote afstand, ook als deze zich dichtbij bevinden zijn ze ideaal en erg leuk om te gebruiken. Je kunt natuurlijk op een kleine afstand met het blote oog de dieren goed bekijken, maar met een verrekijker kan je zelfs de kleine details zien op groot wild. Om een voorbeeld te geven kan je bij een giraffe zien hoe ze de bladeren van de bomen afhalen om te kunnen eten of een grote olifant direct in de ogen kijken op kortere afstanden.

Wat maakt nou een verrekijker goed voor safari's?

Een verrekijker is eigenlijk onmisbaar op safari, maar niet elke verrekijker zal ook de beste ervaring geven. Er zijn nogal wat eisen waar een safari verrekijker aan moet voldoen. Een goede safari verrekijker moet bijvoorbeeld goed zijn voor bekijken van wild, maar moet tevens geschikt zijn om vogels mee te bekijken en geschikt zijn als reisverrekijker. Eén van de belangrijkste aspecten van een safari verrekijker is de bouwkwaliteit en de grootte.

Bouwkwaliteit

Ondanks dat je vaak in een goede comfortabele jeep zit, is het stoten of het laten vallen van de verrekijker op een actieve safari bijna onvermijdelijk. Het is daarom niet aan te raden om een verrekijker mee te nemen die een zeer matige bouwkwaliteit heeft, als de kijker kapot gaat heb je hier vrij weinig aan. De betere kijkers zijn vaak bekleed met een dikke rubberen coating, dit zorgt voor een stuk ergonomie maar ook stootvastheid. Daarnaast is een stevige beschermhoes eventueel ook handig om er bij te hebben, hoewel dit het snel pakken van de kijker wel een stuk moeilijker maakt.

Foto van Ed Dorrestein

De afmetingen van de verrekijker - wat ga je meenemen?

  • Groot: Verrekijkers met een lensopening groter dan 42mm
  • Middelgroot: Verrekijkers met een lensopening van 32 tot 42mm
  • Klein: Verrekijker met een lensopneing van 20 tot 32mm

De keuze hier in is ook een lastige, des te groter de verrekijker des te zwaarder deze wordt. Er zit een limiet aan de hoeveel bagage die je iedere keer mee kunt nemen dus dat is ook nog een bepalende factor in het kiezen van een verrekijker. Kleinere verrekijkers hebben natuurlijk hun voordelen in gewicht en grootte, maar ook weer het nadeel dat het kijken een stuk lastiger gaat dan met een grote verrekijker. De keuze hangt uiteindelijk af van de waarde die je zelf aan een verrekijker hangt. De meeste mensen zijn van mening dat de ergonomie en kwaliteit van een grotere kijker opwegen tegen het extra gewicht en de extra ruimte die deze inneemt.

Er zijn twee grote voordelen van grotere verrekijkers ten opzichte van de kleinere:

1. Door de grotere lensopening van een grotere kijker komt er meer licht binnen. Dit betekent een helderder beeld, waardoor details beter zichtbaar worden. Met een grotere verrekijker heb je ook een groter uittrede pupil, dit houdt in dat de pupil van het oog veel makkelijker voor het geprojecteerde verrekijker beeld zit. Tijdens het rijden is het dus veel makkelijker om je oog exact voor de verrekijker te houden en nog steeds door de verrekijker kunnen kijken.

Je zal misschien denken 'In Afrika is het zo zonnig, er is altijd genoeg licht'. Dat klopt voor overdag, maar vaak ga je erg vroeg in de ochtend weg of ga je door tot in de schemering. In die omstandigheden is het nog erg donker en dan is het kijken door een kleine verrekijker zeer lastig. Daarnaast is het contrast en de detaillering vaak matig bij een kleinere verrekijker.

2. Bij dezelfde vergroting hebben verrekijkers met een grotere front lens een grotere beeldhoek. Dit maakt het kijken daarmee een stuk makkelijker en comfortabeler. Met een wijder beeld kan je makkelijker over grotere afstanden spotten of het dier volgen dat je aan het bekijken bent. Wil je dus toch dat mooie beeld maar niet de zware verrekijker, dan is de middengrote verrekijker de ideale keuze.

Het ideale compromis

Tijdens safari's waarbij het meeste op de voet wordt gedaan, raden wij aan om altijd te kiezen voor een compacte en kleine verrekijker. Deze stop je namelijk makkelijk weg in een broek/jaszak, waardoor je geen last ondervindt van het meenemen van de verrekijker. Vind je een kleine verrekijker lastig om door te kijken of niet goed genoeg van kwaliteit, ga dan voor een middelgrote verrekijker. Deze kijkers liggen wat gewicht betreft dichter bij de compacte verrekijkers, maar qua prestaties dichter bij de grote verrekijkers.

De juiste vergroting

De belangrijkste reden om een verrekijker mee te nemen op safari, is om dichterbij te komen bij alle wilde dieren in Afrika. Meer vergroting zou daarom beter zijn en dat is ergens ook wel waar, maar er kleven toch ook wel nadelen aan een verrekijker met een grotere vergroting.

Het eerste probleem met meer vergroting hebben, is dat de beeldhoek een stuk kleiner wordt. Met meer vergroting zie je dan wel meer detail in een kleiner beeldveld, maar dat kan er voor zorgen dat je misschien bepaalde situaties of spectaculaire dingen gaat missen die net buiten dat beeldveld vallen.

Het volgende probleem van verrekijkers met meer vergroting, is dat het veel moeilijker is om het beeld stabiel te houden. Elke beweging die ontstaat of die er is, wordt meer versterkt. Dit maakt het rustig kijken een stuk moeilijker. Omdat het beeld onrustiger is, wordt het kijken door de verrekijker voor langere periode een stuk moeilijker. DoorMet bewogen of onrustig beeld krijg je sneller hoofdpijn of raak je eerder gedesoriënteerd.

De vergroting is dus een belangrijk aspect bij het kiezen van een nieuwe safari verrekijker. Het is een compromis tussen dichtbij genoeg komen voor details en het overzicht bewaren om geen situaties te missen. Met de keuzes tussen 8x, 10x of 12x is een 10x vergrotende verrekijker natuurlijk de middenweg. Als je daarentegen al zeker weet dat alle actie ver van je af zal zijn, dan is 12x een goed alternatief. Een verrekijker met een 12x vergroting is zonder statief redelijk goed stil te houden en uit de hand te gebruiken.

Beeldhoek

De beeldhoek van een verrekijker bepaalt de breedte van het beeld dat we zien als we door de verrekijker kijken, dit wordt meestal uitgedrukt in aantal meters op 1000 meters afstand of door een beeldhoek van een aantal graden. Eén graad beeldhoek op 1000 meter staat gelijk aan 17,54 meter. Een verrekijker met 6 graden beeldhoek zal dus op een afstand van 1000 meter een beeldhoek hebben van +/- 105 meter. Wijder beeld maakt het kijken makkelijker, twijfel je dus tussen twee modellen met overeenkomende specificaties, dan is een keuze voor de verrekijker met de grootste beeldhoek de meest voor de hand liggende.

Beeldstabilisatie

Verrekijkers met beeldstabilisatie zijn zeer geschikt voor mensen met instabiele of bibberende handen. Beeldstabilisatie is ingebouwd door middel van gyroscopen en elementen die hun positie wijzigen om een scherp en onbewogen beeld te geven. Natuurlijk hebben deze verrekijkers ook hun nadelen. Verrekijkers met beeldstabilisatie zijn vaak een stuk zwaarder dan gelijkwaardige kijkers zonder deze stabilisatie. Daarnaast heb je voor beeldstabilisatie batterijen nodig die behoorlijk snel leeg kunnen gaan. Je zult tijdens een safari dus wel de nodige batterijen mee moeten nemen.





Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.