U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Hoe kies je een verrekijker voor de marine of watersport?
Apparatuur gebruiken op of in het water brengt zo zijn eigen specifieke eisen en problemen voort. Deze categorie verrekijkers worden dan ook ontwikkeld om bepaalde omstandigheden te kunnen weerstaan en zelfs om hierin te excelleren. Verrekijkers die worden gemaakt voor watersport of scheepvaart hebben enkele zeer specifieke eigenschappen en mogelijkheden. Wij zullen op deze pagina uitlichten wat handig is en welke keuze het beste is wanneer je een verrekijker wilt gebruiken op het water.
Een nogal voor de hand liggende eigenschap van een verrekijker voor op het water, is dat deze waterdicht moet zijn. Er zijn echter wel enige verschillen in de mate van waterdichtheid. Zo beweren veel fabrikanten dat een kijker waterdicht is, terwijl deze eigenlijk alleen bestend is tegen spat- en regenwater. Een goede marine verrekijker moet per definitie ook echt goed waterdicht zijn. In de specificaties staat aangegeven wat de exacte waterdichtheid is en of de kijker daarbij ook gevuld is met gasom condens vorming tegen te gaan. Deze specifieke eigenschappen zorgen er voor dat de verrekijker onder alle omstandigheden waterdicht blijft. Omdat de kijker helemaal afgedicht is tegen water en vuil gaat dit tegen eventuele roest- en zoutvorming tegen. In de eigenschappen staat ook aangegeven of de verrekijker voor langere tijd onderwater kan, deze eigenschap is wel een fijne bijkomstigheid in het geval dat de kijker overboord gaat, let er ook op dat deze kijker dan wel voorzien is van een drijfriem of, als dat niet het geval is, deze er los bij kan worden besteld.
Marine/watersport verrekijker vergroting
Op het open water kijk je vaak naar onderwerpen die veel verder weg zijn dan je op land zou bekijken met een verrekijker. Daarbij is je eerste gedachte vast 'dan heb ik meer vergroting nodig om het beter te kunnen zien'. Dit is echter niet het geval bij een marine verrekijker. Een marine/watersport kijker heeft vrijwel altijd een 7x vergroting, Hiermee is namelijk een zeer grote beeldhoek mogelijk. Het is ook zo dat bij een sterkere vergroting bewegingen ook veel meer versterkt worden, dit maakt het stil houden moeilijker. Combineer dit met onstuimig weer op zee en het goed richten en stilhouden wordt vrijwel onmogelijk. Op het open water lijkt alles op elkaar en afhankelijk van het weer en de omstandigheid valt de horizon weg tegen de lucht. De 7x vergroting maakt het zoeken naar eventuele drenkelingen, boeien of vaarroutes makkelijker omdat je meer beeld in zicht hebt en dit door de mindere vergroting beter stil te houden is.
Gestabiliseerde verrekijker
Wil je dan toch meer dan 7x vergroting op zee, dan adviseren wij om naar een gestabiliseerde verrekijker te kijken. Let daarbij wel op dat de verrekijker ook voldoet aan de andere eisen die belangrijk zijn voor het gebruik op water.
Rangefinder
De meeste marine/watersport verrekijkers zijn voorzien van een ingebouwde schaal, deze schaal kan gebruikt worden om te kijken of te berekenen hoe ver onderwerpen van je af zijn en hoe groot deze onderwerpen zijn. Dit kan namelijk heel makkelijk berekend worden met de informatie die de verrekijker verschaft. Afstanden en grootte van objecten kan worden berekend door middel van de Mil-Dot formule. Om de afstand te meten door een watersport/zee kijker moet je eerst de grootte of de hoogte weten van het object waar je naar kijkt, vervolgens kun je op basis hiervan de afstand uitrekenen. Om de afstand uit te rekenen hebben we het volgende: Afstand = Hoogte van het object (dit moet je weten) gedeeld door het cijfer waarin de hoogte wordt aangegeven van de kijker vermenigvuldigd met 1000.
Voorbeeld afstand meten
Je ziet een vuurtoren waarvan de hoogte 35 meter is, door het beeld van de verrekijker is bij de hoogte van de vuurtoren op de markering 60 te lezen. dan wordt berekening: 35(bekende hoogte) / 60 (markering in de kijker) x 1000= +/- 580 meter afstand.
Naast dit meetsysteem, zit er veelal ook een kompas in een zee/watersport kijker. Afhankelijk van persoonlijk gebruik is dit een leuke gadget of een essentieel onderdeel voor het gebruik op zee.
Lichtsterkte
De grootte van het frontglas is belangrijk voor de beeldhoek en de helderheid, bij dit soort kijkers is dat vaak 30 of 50. De lichtsterkte bepaalt de helderheid bij slechter licht, dit is belangrijk omdat je op zee op elk moment een verrekijker nodig kan hebben. Een verrekijker met een 50mm frontglas is een stuk groter en zwaarder, dit is echter in veel gevallen niet erg omdat de kijker makkelijk opgeborgen kan worden. Er is tenslotte op de meeste boten/schepen voldoende ruimte voor een verrekijker.
Focus van de verrekijker
Dit is bij een marine/watersport verrekijker erg speciaal. De meeste van deze type kijkers hebben een zogenaamde fixed focus, dit houdt in dat de verrekijker een vaste scherpstelling heeft, je kunt dus niet handmatig scherpstellen. Hiermee wordt de verrekijker echt een verlengstuk van je ogen. Door te kijken en te richten is het altijd scherp, er hoeft slechts één keer afgesteld worden op de sterkte van de ogen.
Waarom zijn dit soort kijkers fixed focus? Op zee of op het water is veel beweging, om te zoeken naar een boei of vuurtoren voor de juiste richting of vaarroute moet alles zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Bij grote golven gaat de boot natuurlijk tekeer, maar dit geldt ook voor eventuele andere schepen of boeien. Als je hierbij dan ook nog exact moet scherpstellen op de boei of boot, dan wordt dit wel heel lastig. Daarom zijn dit soort kijkers vaak gemaakt met een vaste focus, ook wel auto focus - of zelf focussende verrekijkers genoemd. Naast deze ideale manier van scherpstellen is het, omdat er geen bewegende delen in zitten, ook een stuk eenvoudiger om dit soort verrekijkers waterdicht te maken.
Zitten er dan ook nadelen aan een vaste focus verrekijker? Ja, de kwaliteit van het beeld kan nooit even goed zijn of worden als bij verrekijkers waarmee handmatig scherpgesteld moet worden.
De beeldhoek van de verrekijker
De beeldhoek is simpelweg de breedte van het beeld dat gezien wordt door de verrekijker, voor een volledige uitleg over beeldhoek kun je kijken of de pagina verrekijkertermen. De beeldhoek in een zeekijker is niet zo belangrijk als voor de vogelaar die snel en onverwacht bewegende onderwerpen moet kunnen volgen. Het is echter niet zo dat je dan de beeldhoek volledig buiten beschouwing moet laten, want dat hoe groter de beeldhoek is des te makkelijker objecten, boeien of drenkelingen gevonden kunnen worden. Beeldhoek voor een zee kijker is niet onbelangrijk, maar deze is wel onderschikt aan andere mogelijkheden zoals de waterdichtheid, vergroting, lichtsterkte en overige features.
Gewicht en grootte
Het gewicht en grootte is bij een zee verrekijker puur een persoonlijk iets, omdat deze gebruikt worden op boten/schepen hoef je hiermee vaak geen afstanden te lopen en is het gebruik van ondersteuning vaak makkelijker voorhanden. Ga je de zee verrekijker voor meer onderwerpen gebruiken dan alleen op een boot, dan kunnen de grootte en het gewicht wel mee gaan spelen, dit moet je echt zelf beoordelen.
Drijfband
Vergeet niet bij aanschaf van een zee/watersport verrekijker goed te informeren of er een drijfband bij zit, als dit niet zo is dan is de aanschaf hiervan vrij essentieel. Het is natuurlijk eeuwig zonde wanneer een nieuwe kijker per ongeluk overboord gaat en direct naar de bodem verdwijnt.