U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Wat is een close-up filter?
Wat is een close-up filter of een voorzetlens?
Close-up filters, ook wel voorzetlenzen genoemd, maken kleine dingen groot. Je schroeft ze voorop je objectief. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een leesbril of loep die je voor je ogen plaatst. Met een set van deze filters kun je dichter bij je onderwerp komen, waardoor dit onderwerp dus ook GROTER wordt weergegeven. De filters (lenzen) zijn los van elkaar of gecombineerd te gebruiken. De sterkte van een Close-up lens wordt aangegeven in dioptrie. Als je ze combineert, mag je sterkten bij elkaar optellen. Een voorzetlens +1 op een voorzetlens +2 geeft een combinatie van +3.
Close-up filter sets
Close-up filters of voorzetlenzen worden vaak als volledige set geleverd. Een set bestaat meestal uit +1, +2, +4 en +10 filters, deze kun je combineren. Hoe meer dioptrie > hoe dichter bij je kunt scherpstellen > hoe groter het onderwerp op je foto komt. Meer dan twee filters tegelijkertijd gebruiken is vanwege de achteruitgang in kwaliteit af te raden, vooral de hoeken en de randen van het beeld worden vaak niet erg scherp. Voor veel macro-onderwerpen is dat alleen niet zo’n probleem. H
Close-up filter +10
Voor het hoogst haalbare macro in voorzetlenzen kies je voor een close-up filter van +10. Met dit filter maak je van een eenvoudig objectief op een goedkope manier een macrolens. De bruikbaarheid van een +10 filter is over het algemeen wel klein, de lage kwaliteit maakt hem hooguit geschikt voor speciale effecten. Voor het beste resultaat gebruik je een diafragma tussen f/8 en f/11.
Welke maat voorzetlens?
Een voorzetlens koop je naar de filtermaat van je lens en je bevestigt hem dan ook door hem in het filterschroefdraad te draaien. De filtermaat van je lens vind je vrijwel altijd op de voorzijde van je lens, deze wordt aangegeven met het diameter symbool Ø.
Achromatische voorzetlenzen, goede oplossing voor extreem macro
Achromatische voorzetlenzen zijn samengesteld uit meestal drie elementen van verschillende glassoorten, waardoor ze haast geen kwaliteitsverlies opleveren. Ze worden veel gebruikt om tele- of telezoomobjectieven geschikt te maken voor opnamen van insecten. Je kunt dan op afstand blijven en de insecten toch groot in beeld krijgen. Ze zijn er in diverse sterktes.
De achromatische voorzetlenzen van Raynox zijn een ideale uitbreiding op je foto-uitrusting, omdat ze een universeel klemsysteem hebben, waardoor je ze onder aanpassing kunt gebruiken op objectieven met een filterdiameter van 52 tot 67 mm. Ze zijn uitstekend bruikbaar om met je macro-objectief het extreme gebied in te gaan.