U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Vloggen bij Cameraland
Cameraland wil je helpen alles te weten te komen over vloggen en wat daar bij komt kijken. Wij zullen hiervoor regelmatig video's delen met uitleg over de beste vlogcamera's, tips over videotechnieken en het maken van interessante vlogs en nog veel meer!
Video van de week
Max & Ilaya
Wij zijn Max en Ilaya, de vlogspecialisten van Cameraland. We hebben beiden een passie voor film en fotografie en zijn hierdoor ook bij Cameraland terechtgekomen. Aanvankelijk als vakantiemedewerker, maar nu mogen we elke week nieuwe video's maken.... Sommige video's gaan over bijvoorbeeld nieuwe producten of evenementen, maar veruit de meeste video's hebben als onderwerp vloggen. Wij vloggen namelijk zelf ook en kunnen hier veel over vertellen. De video's zijn er om jullie te helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur, denk aan een vlogcamera, en het beste resultaat uit je vlogs te halen.
Tips over vloggen
Wat kost een goede vlogcamera?
Je bent begonnen met filpmjes maken met je telefoon en nu denk je eraan een 'echte camera' aan te schaffen? De meeste vloggers zijn eenvoudig begonnen en hebben pas later geïnvesteerd in duurdere apparatuur, wel logisch op zich. Maar wat kost een goede vlogcamera eigenlijk?
Het goede nieuws is dat een vlogcamera helemaal niet duur hoeft te zijn. Er zijn tegenwoordig ontzettend goede compactcamera's waarmee je uitstekend kunt vloggen, deze heb je al voor minder dan 200 euro. Je kunt natuurlijk ook meer investeren en dan krijg je ook meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan features als ingebouwde beeldstabilisatie, een kantelbaar - of draaibaar scherm, 4K video, een hogere framerate, ingebouwde Wi-Fi etc..
Je kunt ook investeren in een camera met verwisselbare lenzen, hiermee heb je nog meer mogelijkheden en veelal ook een beter resultaat. Systeemcamera's of spiegelreflexcamera's hebben grotere sensoren dan compactcamera's en hebben daardoor een betere resolutie en presteren beter in moeilijke lichtomstandigheden. Dat je lenzen kunt verwisselen ziet de een als een voordeel, maar voor een ander is dat misschien maar vervelend en onhandig. Wat voor jou de beste vlogcamera is hangt af van je budget en je persoonlijke voorkeuren. Kom gerust langs in onze winkel voor goed en persoonlijk advies!
Vlogcamera's voor elk budget
Vlogs van Max & Ilaya
Essentiële accessoires voor vloggen
Om te vloggen heb je natuurlijk een camera nodig (of telefoon met camera), maar er zijn nog veel meer handige accessoires doe je kunnen helpen nog betere vlogs te maken. Zorg sowieso altijd voor voldoende accu's en geheugenkaartjes. Niets is zo vervelend voor een vlogger als ineens met een lege accu staan of geen ruimte meer hebben op je geheugenkaart. Maar er zijn nog veel meer leuke en handige accessoires!
Microfoons
Geluid is super belangrijk voor vlogs, misschien nog wel belangrijker dan beeld. Vrijwel elke camera die kan filmen neemt ook geluid op, maar als je echt goed geluid wilt heb je een externe microfoon nodig. Je hebt verschillende soorten microfoons, voor algemeen gebruik is een richtmicrofoon de meest voor de hand liggende keuze. Deze bevestig je op je camera en neemt het geluid op in de richting waarop je filmt, dus naar je onderwerp.
Gorrilapod
Tijdens het vloggen zul je vaak de camera op jezelf gericht hebben. Als je de camera los in de hand vasthoudt zit je vaak erg dicht op jezelf en je hebt niet de beste grip. Een selfie stick zou een oplossing kunnen zijn, alleen zijn deze erg slap en je kunt er verder niets mee. Wij gebruiken daarom altijd een Gorillapod. Deze statieven kun je heel eenvoudig zo buigen dat je ze goed vast kunt houden tijdens het filmen van jezelf. Ze zijn super stevig en je kunt ze daarnaast overal bevestigen. Echt handig!
(Grijs)filters
Als je overdag buiten filmt is de kans groot dat het erg licht is, zeker als de zon schijnt. Dit kan problemen veroorzaken met de sluitertijd van je camera. Normaal gesproken hanteer je een sluitertijd die ongeveer het dubbele is van je framerate. Stel: Je filmt in Full-HD 1080p met 60p, dan stel je een sluitertijd van 1/120 sec in. Dit kan te een overbelicht beeld opleveren, in deze gevallen zijn grijsfilters de oplossing. Je schroeft deze op je lens en ze werken als een soort zonnebril. Ideaal voor het filmen in de zon!
Je hebt grijsfilters met een vaste waarde, deze houden een vaste hoeveelheid licht tegen. Je hebt ook zogenaamde variabele grijsfilters. Bij deze filters kun je door te draaien bepalen hoeveel licht deze doorlaat. Dit is voor filmers en vloggers ideaal, je kunt zo heel precies je framerate, sluitertijd en daarmee je belichting op elkaar afstemmen.
LED lamp
Voor foto- en videografen is licht alles, zonder licht zouden we geen beeld op kunnen nemen. Je kunt natuurlijk besluiten alleen met natuurlijk licht te werken, maar daarmee wordt het soms wel lastig. Probeer bijvoorbeeld eens iemand te filmen die voor een raam staat, of de persoon wordt te donker of het raam wordt te licht. Je kunt een complete belichting regelen met studiolampen en statieven, maar vaak kom je al een heel eind met een eenvoudige LED-lamp op je camera. Je bevestigt de lamp op de hotshoe van je camera en je hebt ineens veel meer controle over het licht en dus het beeld dat je camera filmt!
Een cameratas
Je wilt al je spullen natuurlijk wel veilig en makkelijk mee kunnen nemen, een goede cameratas is daarom zeker geen overbodige luxe. Daarnaast weet je op een gegeven moment precies waar wat zit, waardoor je veel sneller kunt filmen. Even een accu wisselen? Al je extra accu's heb je in het voorste vakje, zo gepiept dus. Een goede cameratas biedt ook de nodige bescherming aan je apparatuur en zorgt ervoor dat je deze comfortabel draagt.
Wat is vloggen?
Een vlog staat voor een video webblog, wat je kunt zien als een dagboek in de vorm van video. In plaats van dat je dagelijks in je dagboek omschrijft wat er is gebeurd en wat je hebt gedaan, pakken we ons vlog cameraaatje en vertellen we aan onze kijkers over wat ons allemaal bezighoudt.
De eerste vloggers begonnen in 2002 in New York (waar anders?) en langzaam maar zeker is dit uitgegroeid tot een waar fenomeen. De populariteit van vloggen is mede te danken aan de groeiende populaiteit van Youtube en de al sneller worden computers en internet. Op dit moment kun je het vloggen niet meer wegdenken uit ons medialandschap en voor veel jongeren is het zelfs veel belangrijker dan TV kijken.