U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Uitgelicht: Olympus PEN-EP5
Toen Olympus 4 jaar geleden voor het eerst de PEN E-P1 introduceerde, was dat de eerste spiegelloze systeemcamera die in de compacte stijl van een klassieke meetzoeker camera (bv. Leica M) was uitgevoerd zonder uiterlijke kenmerken van een spiegelreflex camera. De PEN E-P5 borduurt voort op het design van de E-P1 alleen met alle upgrades aan boord die we verwachten kunnen van een camera die nog maar kort op de markt is.
Intro
Wat kenmerkend aan de PEN E-P5 is, dat hij vrijwel alle fotografische kenmerken van de E-M5 uit de reflexachtige OM-D serie overneemt met uitzondering van de zoeker en WiFi. Wat dit model ook heeft is focus peaking wat handig is bij gebruik van manual-focus. De display vergroot de weergave van het beeld zodat er nauwkeuriger manueel scherp gesteld kan worden. Ten opzichte van de oudere modellen is de sluiter ook geupgrade, deze kan nu tot een maximum van 1/8000 seconde werken zodat er beter gebruik gemaakt kan worden van de snelle f/1.8 lenzen van Olympus. Ook de ISO kan nu naar "LOW" wat ook helpt bij fotograferen met een grote diafragmaopening in fel zonlicht.
Bediening
Een groot verschil met z’n oudere broertjes uit de PEN E-Px serie is een verandering van de bedieningselementen. De "duimroller" is weg en is vervangen door degelijke voor- en achter wieltjes wat Olympus het "2x2 dail interface" noemt. Achterop de camera zit een knopje waarmee de functies toegewezen aan beide wieltjes aangepast kunnen worden. In stand 1 kan het diafragma- en de sluitertijd aangepast worden en in stand 2 de witbalans en de ISO-waarden. Indien de gebruiker liever andere functies heeft toegewezen aan deze knoppen kan dit in het menu worden aangegeven. De E-P5 heeft een aantal programmeerbare toetsen wat de gevorderde gebruiker zal aanspreken.
Body
De body van de camera is gemaakt van een aluminium legering wat de camera stevig doet aanvoelen voor een systeemcamera. Enkel de deurtjes en de handgrip zijn gemaakt van plastic. De handgrip doet gelijk dienst als huisvesting voor de Wi-Fi module. Dit zorgt er echter wel voor dat de grip niet verwisselbaar is. De wieltjes van de camera zijn allemaal gegoten uit metaal. In z’n geheeld voelt deze camera zeer degelijk en professioneel aan. Er is logisch nagedacht over de plaatsing van de knopjes en wieltjes waardoor bediening erg prettig is.
Het LCD-scherm van de camera is kantelbaar wat meer creatieve vrijheid geeft. Wel moet bij het naar beneden klappen rekening gehouden worden met een eventuele statiefvoet indien de gebruiker deze onder de camera heeft zitten. Bij het neerklappen van het scherm overlapt de onderkant van het scherm de body enigszins wat voor hinder kan zorgen.
Bovenop de camera kan de optionele VF-4 elektronische viewfinder aangesloten worden wat de camera min of meer upgrade naar een OM-D E-M5 light geeft. Dit is wel een fantastische upgrade voor deze camera omdat de VF-4 een vergelijkbare zoekervergroting geeft als de professionele Canon EOS -1Dx. Voor bezitters van oudere modellen van de elektronische zoekers zoals de VF-2 of VF-3, geen paniek. Deze modellen kunnen nog prima gebruikt worden. Onderaan de camera zit het deurtje waar de accu en de geheugenkaart huishouden. Dezelfde accu als de OM-D E-M5 wordt gebruikt. Deze acculading is goed voor circa 330 opnames.
Focus peaking
De E-P5 is zeker niet de eerste camera die de mogelijkheid biedt tot een vergrote weergave van het live view gebied om het manueel focussen te vergemakkelijken. De E-P5 benut de fantastische in-body beeldstabilisator om de live weergave te stabiliseren terwijl de gebruiker gemakkelijk uit de hand manueel kan focussen. Dit zal gebruikers van oudere Olympus (tele)lenzen zeer aanspreken omdat deze objectieven nog geen autofocus hebben. De virtuele vergroting is instelbaar met een van de draaiwielen om zo meer overzicht te creëren of juist meer detail tijdens het manueel scherpstellen. Ook macrofotografen zullen dit vaak gebruiken wanneer uit de hand gewerkt wordt. Er is maar een ander merk die deze techniek bied, namelijk Pentax. Voor de E-P5 zijn echter veel meer lenzen verkrijgbaar.
Wi-Fi
Uniek voor de traditionele Olympus camera’s is de toevoeging van uitgebreide Wi-Fi mogelijkheden. De camera kan oa. op afstand bediend worden of kan de GPS sensor in de smartphone zorgdragen voor de GPS coördinaten voor GeoTagging. Kort gezegd heeft de camera twee mogelijkheden voor een Wi-Fi verbinding. De meest uitgebreide is bedoelt voor de eigenaar en geeft toegang tot alle mogelijkheden. Wat erg handig is voor iemand die even snel een foto wil doorsturen op de camping die net gemaakt is van de hond van de buren. Dan heb je de mogelijkheid om een tijdelijke eenmalige verbinding te maken. Op deze manier kan de buurman niet de camera bedienen maar krijgt hij alleen toegang tot de foto’s die de gebruiker heeft gemarkeerd om te delen. De camera creëert een http server zodat de "buurman" geen App hoeft te installeren.
Prestaties
Zoals verwacht van een high-end systeemcamera reageert de camera erg snel op de ingeving van de gebruiker. De camera start snel op. Prestaties op autofocus gebied zijn gelijk met de E-M5 omdat de meeste Micro Four Thirds lenzen gebruik maken van internal focus met stepper motors zodat de volledige scherpstelling in een objectief inwendig en stil plaatsvind. Voor een camera die voornamelijk contrast detectie autofocus mogelijkheden bied is het toestel, uiteraard ook afhankelijk van de gebruikte lens erg snel. Wel is een spiegelreflex camera met een vergelijkbare prijs sneller en beter geschikt voor actie fotografie. Wat beeldkwaliteit betreft is de camera sensor uitstekend. Zoals alle Micro Four Thirds toestellen maakt dit lenzen systeem als enige maximaal gebruik van de beeldcirkel van het objectief. Zoals te zien op de foto is de camera prima in staat om bij druilerig weer een snel bewegend onderwerp bij te houden.