U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Review van de Canon EOS R10
Review van de Canon EOS R10 mirrorless camera
Review van de Canon EOS R10 mirrorless camera
De Canon EOS R10 is het instapmodel voor het Canon EOS R mirrorless camera systeem. Deze compacte camera met APS-C sensor heeft een RF lensvatting en zit boordevol met interessante mogelijkheden. Dat maakt het een heel geschikte camera voor veel fotograferen. Ik kreeg een exemplaar ter beschikking voor een uitgebreide review.
Wie de Canon EOS R10 in handen krijgt, zal opvallen hoe klein en compact deze camera is. Dit is deels te danken aan de APS-C sensor, die een 1,6x crop heeft ten opzichte van full frame sensoren. Maar laat je niet misleiden door het compacte uiterlijk van de EOS R10. De camera heeft een krachtige DIGIC X processor die voor een groot deel dezelfde autofocus mogelijkheden biedt als het huidige top model, de Canon EOS R3.
Dit betekent dat dit instapmodel van de EOS R mirrorless camera in veel opzichten niet onder doet voor de duurdere modellen. Voor deze review heb ik de camera gebruikt voor fotografie in het dagelijkse leven. Maar ik heb ook gekeken naar actiefotografie, waar de EOS R10 ook uitstekend voor gebruikt kan worden.
Een opsomming van enkele specificaties
Om de review zo compleet mogelijk te maken heb ik een aantal belangrijke specificaties op een rijtje gezet. Zo heb je een goed overzicht van de mogelijkheden die de Canon EOS R10 je biedt. Bedenk wel dat de lijst niet compleet is.
- Volledig nieuw ontwikkelde 24,2 MP CMOS APS-C sensor met 1,6x crop
- ISO 100-32.000 met uitbreiding naar ISO 51.200
- Continu fotograferen tot 15 foto’s per seconde met de mechanische sluiter, en 23 foto’s per seconde met de elektronische sluiter (volledig stil)
- Dual Pixel CMOS AF II met 651 AF gebieden over 100% van het beeld, en 4.503 handmatig selecteerbare AF punten die 90% x 100% van het beeld beslaan
- Object tracking van mensen, dieren (honden, katten, vogels, en nog veel meer diersoorten), en voertuigen in alle AF modi
- Oog-AF, gezichts-AF, en hoofd-AF voor zowel mensen als dieren
- Autofocus gevoeligheid van -4 EV tot 20 EV
- Enkel UHS-II SD kaartslot
- OLED elektronische zoeker met 2,36 miljoen pixels en tot 120 fps verversing
- 3 inch LCD touch screen scherm, volledig kantelbaar, met 1,04 miljoen pixels
- Ingebouwde WiFi en Bluetooth connectiviteit
- RF mount die via een adapter geschikt ook is voor EF, EF-S, TS-E en MP-E objectieven
- Video mogelijkheden tot 4K 30fps met 6K oversampling, en 1080p tot 120 fps
- Video opnamen in YCbCr 4:2:0 8-bit of YcbCr 4:2:2 10-bit met HDR PQ ingeschakeld
- Volledige AF mogelijkheden in video
Hoewel er meerdere APS-C camera’s van Canon dezelfde resolutie hebben als de EOS R10, is het een volledig nieuw ontwikkelde sensor. De sensor is niet backside illuminated (BSI) en niet stacked.
Het uiterlijk en bouw van de Canon EOS R10
Er zijn niet veel verrassingen als je de camera in handen hebt. Er is het herkenbare ontwerp dat Canon al jaren ongewijzigd heeft gelaten zodat het de gebruiker van dit soort camera’s direct vertrouwd zal aanvoelen.
Wanneer we de camera body wat nauwkeuriger bekijken vinden we de hoofdschakelaar naast het instelwiel op de bovenplaat. Daarnaast is het PASM wiel, vinden we er een video knop en een LOCK knop. De M-Fn knop, waaronder je maximaal vijf functies kunt programmeren, zit perfect onder handbereik tussen de ontspanknop en het instelwiel.
De achterzijde van de camera heeft geen instelwiel zoals bij de duurdere modellen. Er is een vierwegknop waaronder een viertal functies geprogrammeerd zijn die naar wens te veranderen zijn. Daaronder zit de terugspeelknop, voldoende verzonken om niet per ongeluk ingedrukt te worden, en een INFO knop erboven.
De Canon EOS R10 heeft een joystick naast de AF-ON knop, die beiden op een goed bereikbare positie bevinden. Rechts daarnaast is de exposure lock (AEL) knop en de AF selectie knop. Opvallend is de schakelaar die aan de voorzijde om de DOF knop heen is gebouwd. Daarmee is het mogelijk om de autofocus om te schakelen naar handmatig focus. Deze knop is in feite specifiek voor de RF-S objectieven, aangezien elk ander RF objectief een eigen AF/MF knop heeft.
De Canon EOS R10 is de eerste EOS R camera met een ingebouwde flits. Het is een kleine flits die voornamelijk geschikt is voor invulflits. Je kunt deze handmatig openen waarmee de flitser automatisch ingeschakeld wordt. De flitser kan helaas niet gebruikt worden voor het aansturen van andere flitsers.
Vind je de Canon EOS R10 te klein, houd er dan rekening mee dat er geen losse batterijgrip beschikbaar is. Wie grote handen heeft kan dit een nadeel vinden. Van de andere kant, de EOS R10 is juist als een kleine compacte camera op de markt gebracht. Een grip is dan niet logisch.
Aansluitingen, geheugenkaart en accu
De accu van de Canon EOS R10 is dezelfde die ook in de compactere DSLR camera’s en EOS M camera’s gebruikt wordt. Dit is de LP-E17 batterij, waarmee je bij gebruik van de elektronische viewfinder tot 290 opnames kunt maken, en bij gebruik van het LCD scherm tot 450 opnames. Maak je video, dan kun je tot 2 uur in full HD opnemen. Ben je een hele dag op pad en fotografeer je veel, dan is een of twee reserve batterijen misschien een goede keuze.
In het batterij compartiment vind je ook het geheugenslot. Je kunt UHS-II SD kaartjes gebruiken met het advies om V90 SDXC kaartjes te kiezen wanneer je daadwerkelijk in 4K HDR PQ gaat filmen. Voor fotografie is dit minder van belang, tenzij je vaak gebruik maakt van serie opnamen op hoge snelheid. Een snelle kaart zal ervoor zorgen dat de beelden in de buffer ook sneller weggeschreven worden.
Op de Canon EOS R10 vind je een USB-C en micro HDMI poort, een microfoon aansluiting, en een aansluiting voor een afstandsbediening. De koptelefoon aansluiting ontbreekt. Er is wel de multifunctionele flitsschoen aanwezig.
Wat niet aan de buitenkant zichtbaar is, zijn de WiFi mogelijkheid en Bluetooth. Je kunt de EOS R10 ook direct aansluiten op de smartphone met een WiFi gecertificeerde kabel. Het menu en de creatieve mogelijkheden
De camera is duidelijk gericht op de hobbyfotograaf. Alles in het menu, en de mogelijkheden die je krijgt, wijzen daarop. Je ziet dit ook terug in de extra standen op het PASM wiel, met de stand voor creatieve en scène settings.
Bij het gebruik van deze scène selecties en creatieve mogelijkheden heb je geen omkijken naar de instellingen van de camera. Alles wordt voor je ingesteld om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Het mag duidelijk zijn dat het resultaat van deze instellingen ook opgeslagen wordt als een JPEG foto.
Wil je wat meer controle over je instellingen, dan kun je deze kant en klare mogelijkheden negeren en de camera helemaal zelf instellen. Er zijn wel hulpschermen voor de PASM instellingen, om je erop te wijzen waarvoor deze gebruikt worden, maar je kunt die hulpschermen ook uitschakelen. Het menu heeft dezelfde layout als elke andere Canon camera en is zowel met de knoppen als met touch screen te bedienen.
De autofocus mogelijkheden
Hoewel de EOS R10 gericht is op de hobby fotograaf, en voldoende hulpmiddelen en opties biedt om te fotograferen zonder dat je uitgebreide kennis van fotografie nodig hebt, geeft de camera een professionele keuze aan autofocus opties. Deze worden pas echt goed zichtbaar wanneer je van de scène selecties en creatieve mogelijkheden overschakelt op de normale bediening.
De autofocus van de Canon EOS R10 doet niet onder voor de meer professionele modellen zoals de EOS R5, EOS R6 en EOS R3, met een keur aan instelmogelijkheden. Hiermee is het mogelijk om de camera helemaal in te richten op een bepaalde soort actie fotografie.
De camera heeft de fantastische oog-AF, gezichts-Af en hoofd-AF ingebouwd, waarvan we bij de meer professionele camera’s hebben gezien hoe goed dit werkt. Behalve bij mensen werkt deze autofocus ook perfect met dieren, waaronder natuurlijk honden, katten en vogels, maar ook een keur aan andere diersoorten. Ook voertuigherkenning is beschikbaar voor AF-tracking. Deze tracking is in alle gevallen snel en nauwkeurig, waarbij het gedrag van deze tracking in het menu helemaal naar wens aan te passen is.
Snel, sneller, en pre-shooting
Voor de actiefotografie is het prettig als de camera veel beelden per seconde kan maken. Met 15 foto’s per seconde met de mechanische sluiter is de camera heel snel. Is dat niet voldoende? Dan kun je overschakelen naar de elektronische sluiter waarmee je tot 23 beelden per seconde kan maken. Dit is even snel of sneller dan de topmodellen. Houd wel rekening met enige rolling shutter effect bij de elektronische sluiter.
Het dynamisch bereik bij 23 beelden per seconde wordt wel wat kleiner, aangezien de camera overschakelt naar 12-bit bestanden in plaats van de 14-bit.
De buffer van de EOS R10 kan 29 beelden opslaan bij een snelheid van 15 beelden per seconde, en 21 raw bestanden voor 23 beelden per seconde. Fotografeer je in JPEG, dan is dit respectievelijk 460 en 70 beelden. Hierbij komt een snelle geheugenkaart goed van pas, aangezien de beelden sneller weggeschreven kunnen worden.
Een hele mooie functie die Canon in deze camera heeft ingebouwd is pre-shooting. Hiermee maak je als het ware al foto’s voordat je de ontspanknop indrukt. Deze optie vind je in het menu onder de optie raw burstmodus.
Wanneer je in met deze functie de ontspanknop half indrukt gaat de camera in een soort loop van een halve seconde beelden opnemen. Pas wanneer je dan de ontspanknop helemaal indrukt worden de beelden tot een halve seconde voor het indrukken opgeslagen.
Omdat in deze optie de camera maar liefst 30 beelden per seconde fotografeert zijn dat 15 beelden. Deze optie stelt je in staat om het juiste moment van de actie goed vast te leggen zodat de kans dat je te laat bent aanzienlijk kleiner wordt. Het compenseert de vertraging van het indrukken van de ontspanknop.
De beelden van deze pre-shooting optie worden niet als standaard beelden opgeslagen. Je hebt de camera nodig om de juiste beelden als raw, JPEG of HEIF op te slaan. Wil je dit niet op de camera doen, je kunt ook de (gratis) Canon software gebruiken om dit te doen.
De hoeveelheid foto’s die in de raw burstmodus opgeslagen worden varieert tussen de 40 en meer dan 100 foto’s, afhankelijk van de instellingen en detaillering van wat je fotografeert. De resolutie van de foto’s die via raw burstmodus en pre-shooting worden opgeslagen zijn wel lager dan in de normale fotografie stand: ze zijn 13 miljoen pixels groot (4512 x 3008 pixels in plaats van 6000 x 4000 pixels).
Gebruikservaringen uit de praktijk
Het is is even wennen om de Canon Eos R10 te gebruiken, zeker wanneer je grotere camera’s gewend bent. Heb je grote handen, dan kan deze camera minder prettig aanvoelen. De ruimte tussen de grip en het objectief is niet erg groot. Met de RF-S objectieven is dit opgevangen doordat de objectieven smaller zijn, maar wanneer je een RF objectief op de camera zet, kunnen je vingers ruimte te kort komen.
Het gebruik van de camera is op vrijwel alle vlakken prettig te noemen. De knoppen zitten op de juiste plek en hebben een goede respons. De autofocus is snel en accuraat en met de M-Fn knop kun je snel van instelling wisselen. Mits je de juiste instellingen daaronder geprogrammeerd hebt. De Canon EOS R10 heeft een ruime keuze aan persoonlijke instelmogelijkheden.
Het 3 inch kantelscherm biedt je alle informatie voor het fotograferen. Dat is nodig, want er is geen LCD scherm bovenop de camera. Hoewel je alle instellingen ook in de elektronische zoeker terug kunt zien, blijft het LCD scherm onmisbaar. Kantel het in elke richting die je wenst voor het fotograferen onder elke hoek, of naar voren wanneer je een selfie wilt maken.
De opties van de camera zijn heel uitgebreid. Denk aan bracketing voor zowel belichting als focus, bulb-timer, interval opnames, en een HDR PQ functie. Het geeft je heel veel flexibiliteit en mogelijkheden in het gebruik. Verzamel de functies in het uitgebreide Mijn Menu, en je hebt alles direct bij de hand.
Hoewel de Canon EOS R10 veel mogelijkheden heeft, is er geen In Body Image Stabilisation (IBIS) aanwezig. Wil je toch wat stabilisatie, dan moet je een objectief met beeldstabilisatie kiezen.
De RF-S 18-45mm f/4,5-6,3 IS STM
De Canon EOS R10 wordt als kit aangeboden met de RF-S 18-45mm f/4,5-6,3 IS STM. Dit objectief is een heel compact objectief met een beeldhoek die overeenkomt met 29mm tot 72mm op full frame. Het objectief kan helemaal ingedraaid worden waardoor het objectief met camera heel compact wordt. Het moet naar de 18mm stand gedraaid worden om te gebruiken, waarbij de lengte van het objectief twee keer zo lang wordt.
De stappenmotor van dit objectief is stil en snel, voldoende voor de nodige actiefotografie en geschikt voor gebruik bij video. De beeldstabilisatie in het objectief vangt het gebrek aan lichtsterkte op, zodat je toch goed kunt fotograferen wanneer de sluitertijd wat langer wordt. Immers, de grootste lensopening is slechts f/4.5.
Het objectief is van plastic, wat mede de reden is voor het lage gewicht. Voor normaal gebruik voldoet de RF-S 18-45mm perfect, hoewel de 45mm wat aan de korte kant kan zijn. Een goed alternatief is het RF-S 18-150mm objectief waarmee het telebereik maar liefst 3x zo lang wordt.
De kwaliteit van de beelden met dit objectief zijn verrassend goed. Uiteraard is het mogelijk om uit te wijken naar de RF objectieven. De keuze hierin is heel wat ruimer, tot en met de grote L-objectieven indien je wilt.
Ruis en dynamisch bereik
Kijken we naar het dynamisch bereik en de ISO prestaties, dan moeten we er vanuit gaan dat dit wat achterblijft ten opzichte van de full frame modellen. Maar zo lang je belichting goed is, zal de Canon EOS R10 een prima resultaat laten zien tot ISO 3.200, en met een goede ruisreductie zal ook ISO 6.400 prima bruikbaar zijn. De ISO waarden die hoger zijn zou ik niet snel gebruiken. De uitbreiding van de ISO tot 51.200 is nagenoeg onbruikbaar.
Het wordt interessanter om te zien tot hoever een onderbelichte foto nog gecorrigeerd kan worden. Kan je een foto van ISO 400 die 3 stops onderbelicht nog redden? Zal de ruis van die foto dan gelijk zijn aan een correcte belichting op ISO 3.200, of is de ruis toegenomen? Een simpele test geeft uitsluitsel.
Vergelijken we deze gecorrigeerde belichtingen met de corresponderende ISO waarden, dan zien we dat de ruisniveaus nagenoeg gelijk blijven. Met andere woorden, je kunt een foto met ISO 400, die 3 stops onderbelicht is, corrigeren in je fotobewerkingsprogramma waarbij de ruis gelijk zal zijn als wanneer je een correcte belichting met ISO 3.200 had gemaakt.
Je kunt dit naar de praktijk vertalen door in een scène met een groot dynamisch bereik te belichten op de lichte delen, en de donkere delen corrigeren in je fotobewerkingsprogramma. Het voorbeeld dat ik gekozen heb laat zien dat tot 3 stops correctie een acceptabel resultaat oplevert. Bij meer corrigeren zal de ruis storend kunnen worden. Natuurlijk kan een ruisreductie programma nog enige flexibiliteit geven.
Filmen met de Canon EOS R10
Deze review is gericht op het fotograferen met de Canon EOS R10. Ik heb de camera dus niet gebruikt voor het filmen. Ga je er wel mee filmen, dan tref je net als bij fotografie schermen met modus uitleg, die je helpen om een keuze te maken. Tenzij je dit in het menu uitzet.
Filmen in 4K met 30fps, oversampled vanaf 6K en fullHD tot 100fps behoort tot de mogelijkheden. Bovendien heb je de 10-bit 4:2:2 ter beschikking dat je meer dynamisch bereik biedt. Tel daarbij de autofocus mogelijkheden bij op, waarmee de Canon EOS R10 zeker interessant is wanneer je zo nu en dan video wil opnemen.
Mijn conclusie
Ik moet bekennen dat ik niet al te veel verwachtingen van de Canon EOS R10 had, aangezien het een instapmodel is voor het EOS R systeem. Dit was duidelijk een vooroordeel want het fotograferen met deze compacte mirrorless APS-C camera was heel plezierig. Hoewel de camera niet zoveel mogelijkheden biedt als ik heb gezien bij de duurdere modellen, biedt de EOS R10 zoveel meer dan ik zou verwachten van een camera uit deze prijsklasse.
Om het heel eenvoudig te zeggen, je hebt met deze camera de beschikking over een professionele autofocus en tracking, een goede beeldkwaliteit en voldoende snelheid om de nodige actie vast te leggen. De camera doet zeker niet onder voor de duurdere EOS modellen.
Ondanks dat lever je natuurlijk wel op een aantal vlakken in. Denk aan het formaat en de extra knoppen en instelwieltjes, het ontbreken van weersbestendigheid, een enkel geheugenslot, het gemis van een koptelefoonaansluiting en natuurlijk het ontbreken van de In Body Image Stabilization.
De APS-C sensor van 24 megapixel biedt je een voordeel wanneer je graag objectieven met een langer brandpunt gebruikt. Ik denk dat de camera heel goed bruikbaar is voor dierenfotografie. Combineer het met de uitstekende en betaalbare RF100-400mm en je krijgt een beeldhoek die overeenkomt met 160-640mm. Mocht je dan nog niet genoeg hebben, is een kleine crop nog altijd mogelijk.
De Canon EOS R10 een camera met fantastische mogelijkheden voor een aantrekkelijke prijs. Ik kan de camera aanraden voor zowel de beginnende fotograaf als de amateur fotograaf. Het is een prachtige stap in de wereld van het Canon mirrorless systeem. Ik zou wel adviseren om de RF-S 18-150mm te kiezen in plaats van het EF-S 18-45mm objectief zodat je meer kunt inzoomen.
Wat mij bevalt
- Klein, compact en licht
- Goede bouwkwaliteit
- Ligt goed in de hand
- Sensor resolutie
- Beeldkwaliteit is goed en bruikbaar tot ISO 6.400 (met enige ruisreductie toegepast)
- Aufocus met uitstekende AF tracking, ook voor voertuigen
- Oog-AF, gezichts-AF en hoofd-AF voor mensen en dieren
- Continu beeldsnelheid tot 23 fps
- Raw-burst tot 30 fps met pre-shooting
- Uitgebreide persoonlijke instelmogelijkheden
- Uitgebreid pakket aan creatieve instellingen voor de JPEG fotograaf
- Goede film functies (hoewel niet getest)
- AF/MF schakelaar aan de voorzijde
- Positie van de hoofdschakelaar
- Volledig kantelbaar LCD scherm met uitgebreide touch screen functionaliteit
Wat mij minder bevalt
- Batterij capaciteit aan de lage kant
- Minder geschikt voor mensen met grote handen
- Geen koptelefoon aansluiting
- Geen mogelijkheid tot het aansturen van externe flits met de ingebouwde flitser
- PASM wiel is niet te blokkeren