Review Nikon Z7

Toen ik de Nikon Z7 in mijn hand had, dacht ik: “Eindelijk een systeemcamera die vertrouwd voelt en als een echte Nikon werkt”. De handligging, de knoppen en het menu zorgden voor een hele prettige gebruikerservaring; alsof je na een lange reis weer thuiskomt. Daarnaast filmde de camera belachelijk goed. Ik filmde met een 500mm f/5.6 vanuit de hand in een auto en zelfs dan werkte de In Body Image Stabilisation (IBIS) onwijs goed, ook met dieren. Ik heb een ijsvogel op 1/1000ste geschoten en dat is misschien wel het mooiste beeld van de safari-reis geweest, al zeg ik het zelf...

Remco Huitema
Allround verkoper en Nikon, Swarovski, Profoto & Occasion Specialist

Van tevoren had ik PetaPixel en DPreview geraadpleegd en had ik bepaalde knoppen ingesteld zoals ik meende dat het het beste resultaat zou geven. De ontspan- en de scherpstelknop had ik op twee verschillende knoppen ingesteld; op die wijze kun je net wat sneller een foto te maken. De eerste focusknop naast de lens had ik ingesteld om te schakelen tussen single en continu autofocus. De tweede focusknop had ik zo ingesteld om tussen verschillende autofocus groepen te kunnen schakelen.

Het gebruik

Tussen de dieren werkt Nikon's allereerste fullframe systeemcamera goed en snel. Je krijgt echt prachtige beelden als impala’s en zebra's je aankijken. Het zijn geweldige portretten; echt een lust voor het oog! Nog een mooi voorbeeld: inzoomen op het gebit van een luipaard om te zien wat hij de dag ervoor gegeten heeft; machtig mooi! Je kunt croppen/inzoomen tot je een ons weegt met de 45 megapixel-foto's. Toch merkte ik, als ik een foto van een vogeltje maakte, dat er soms wat bewegingsonscherpte was. Nu fotografeerde ik ook op 1/250ste, maar bewegingsonscherpte is wel een kleine bijkomstigheid bij een sensor met heel veel pixels. Hier kun je heel simpel op anticiperen door bijvoorbeeld een goed statief en een draadontspanner mee te nemen.

De details, de kleuren, het dynamisch bereik en het contrast zijn echt van het topniveau hetgeen wij gewend zijn van Nikon. Ten slotte geeft het toestel een fijne vertrouwdheid door de Nikon-logica in knoppen- en menustructuren te hanteren.

500mm | f/5.6 | 1/1600 sec | ISO 320
500mm | f/5.6 | 1/400 sec | ISO 400
500mm | f/8.0 | 1/800 sec | ISO 320

Autofocus

Ik heb veel gebruik gemaakt van de Pin Point Autofocus stand. Dat is snel en precies genoeg voor sport-, portret-, bruids- en natuurlijk wildlife fotografie. Snel van het ene naar het ander te fotograferen object schakelen is goed mogelijk en bovendien kun je bijvoorbeeld ook onderwerpen locken. Met 42 graden celsius waren er hittegolven toen we bijvoorbeeld zebra's fotografeerden. Dat vindt de Nikon Z7 lastig, maar is begrijpelijk met 45 megapixels en de warmte van Botswana. De camera functioneert prima, maar voor échte topsport denk ik dat deze het wel aflegt tegen concurrenten als de Sony A9 en A7-serie.

Het is een zaligheid om foto's te maken met de Nikon Z7

Touchscreen en Viewfinder

In Afrika was het erg zonnig, daarom gebruikte ik bij voorkeur de viewfinder in plaats van de touchscreen. We zaten in een auto over hobbelige wegen te rijden. Als je de camera dan naast je neerlegt, komt er regelmatig iets of iemand tegen je touchscreen waardoor je focus onbedoeld wordt gewijzigd. Die heb ik dus uitgezet. Het is een prima scherm, waar je bijvoorbeeld met filmen het scherpstelpunt gemakkelijk aanpast. Alleen voor deze reis was dit niet handig. De viewfinder is ongelooflijk helder en heeft een ruime verdeling van het beeld. Ook bij het terugkijken gebruikte ik dus de viewfinder - even inzoomen of de foto scherp was. Werkt prima!

500mm | f/5.6 | 1/500 sec | ISO 320

Fysieke eigenschappen

De Nikon Z7 is een compacte, lichte camera die zelfs met een 500mm f/5.6 lens meegaat in de handbagage. De camera ligt lekker in de hand en je hebt niet direct een battery grip nodig om hem goed vast te pakken. Je kunt zelf allerlei knoppen naar jouw hand instellen, je bent dus niet beperkt door wat de camera-architect bedenkt. De AF-ON knop gebruik ik exclusief om met mijn duim scherp te stellen en de ontspan-knop alleen om te schieten. Normaliter stel je scherp door de ontspanknop half in te drukken, maar je wint snelheid door deze twee functies op twee verschillende knoppen in te stellen. De joystick gebruik ik bij het selecteren van Autofocus groepen. Ook de plaatsing van de afspeelknop linksboven voelt als vanouds. De camera is in mijn ervaring stofdicht gebleken. We reden soms door hele stoffige gebieden en het was tijdens het verblijf in de Okavanga Delta erg warm en droog - maar nergens last van gehad.

Accuduur en geheugen

Ik heb vier accu's gebruikt tijdens drie dagen fotograferen, met 2000 beelden en ook nog video’s in 4K of in Full HD met 120 frames per seconde. Het was prima te doen om een accu in de camera te plaatsen terwijl een andere in de 12-volt lader oplaadt. Er is ook een USB-poort zodat je batterijen via USB kunt opladen, handig voor noodgevallen. De camera schrijft de beelden weg op XQD geheugen. Deze kaarten zijn stabiel, snel en stevig. De bestanden zijn groot (een JPG is ongeveer 30 MB) - ik had zo'n 256GB nodig. Qua filmen: ik heb een shot van wassende olifanten van 2,5 minuten. Dat bestand is 2,2 GB groot.

Ik word blij van het gebruik - het is alsof je de jungle van mirrorless instapt terwijl je tegelijkertijd het vertrouwde Nikon gevoel vasthoudt

Lens

Nikon's nieuwe 500mm f/5.6 ging mee. Deze lens is in september van dit jaar beschikbaar en kenmerkt zich door het lichte en compacte ontwerp. Er is natuurlijk wel een verschil met de 500mm f/4.0, die een stuk groter en zwaarder is. De achtergrond onscherpte van de 500mm f/4.0 is mooier en de autofocus is beter. Maar die lens is groter en past dus niet in je handbagage. Tegelijkertijd kun je ook met de 500mm f/5.6 prima foto's met een mooie bokeh maken. Insecten zoals de libelle's kon ik prima dichtbij halen door de korte scherpstelafstand. Je kunt de haartjes op dat beestje tellen! Op een gegeven moment zagen we leeuwen op een grote afstand - met een 500mm lens zet je ze dan toch op de gevoelige plaat.

500mm | f/5.6 | 1/1600 sec | ISO 640
500mm | f/5.6 | 1/800 sec | ISO 320
Crop | 500mm | f/5.6 | 1/800 sec | ISO 320

Nabewerking, aandachtspunten en andere zaken

Ik schiet JPG en RAW. De JPGs zien er keurig uit en kun je zo gebruiken. De RAW bewerking is ook mogelijk en de bestanden slaan meer informatie op. Aandachtspunten voor de volgende camera in de Z-serie zijn de snelheid en de ergonomie. De knoppen liggen iets beter als je ze een millimetertje verschuift. Qua snelheid legt de camera het nog af met high-end Sony camera's - dus voor sportfotografie op topniveau is deze camera minder geschikt. De Z7 heeft geen ingebouwde GPS - deze kun je er los bij halen, maar dat heeft dan wel consequenties voor je accuduur. Bluetooth functionaliteit is ook aanwezig, zodat je het toestel bijvoorbeeld met je telefoon kunt aansturen. Tijdens een avond heb ik een timelapse van 300 opnamen gemaakt bij het kampvuur. De ruis viel ontzettend mee.

Timelapse kampvuur




Conclusie

Al met al is het een zaligheid om foto's met de Nikon Z7 te maken. De handligging, het gewicht en het formaat maken het heel geschikt voor reizen en safari's. Het past zo in je handbagage en de accuduur is prima.

Conclusie? Ik zou 'm kopen! De knoppen en de menu's zijn duidelijk en overzichtelijk. De kleurverzadiging, het contrast, de handligging en de scherpte zijn dik in orde. Ik word blij van het gebruik - vanaf mijn 15e fotografeer ik al met Nikon en nu is het alsof je de jungle van mirrorless instapt terwijl je tegelijkertijd het vertrouwde Nikon gevoel vasthoudt.

Remco Huitema


Remco's Nikon Z7 + 500mm Safari Gallery



Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een uniek gebied met een geweldige verscheidenheid aan wilde dieren. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden zijn hier geen verharde wegen, elektriciteit of hekken, je staat hier echt midden in de natuur. Dit is niet geheel zonder risico, maar maakt het wel veel indrukwekkender. Een leeuw die aan je tent likt is niet erg, zolang je niet per ongeluk de rits bent vergeten dicht te doen... Tijdens onze reis verbleven wij op de Kwai Community Campsite in Moremi Game Reserve in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Het gebied is prima toegankelijk met een goed uitgeruste 4x4 en staat bekend en is geliefd om de grote aantallen - en de verscheidenheid aan diersoorten die hier vertoeft.