Review Kase Armour 100 Entry Level

Review Kase Armour 100 Entry Level

Review Kase Armour 100 Entry Level

Het is vrijdagavond en de werkdag was lang. Ietwat half slapend scroll ik door de lijst met voorgestelde content. “Do this for better photos!” Pfff, saai. “Don’t make these ten common mistakes in photography.” Ja, whatever. “This new camera will change the way you shoot forever!!!” Nou dat denk ik toch echt niet.. zucht. Opeens zie ik een voorstel verschijnen voor een video van landschapsfotograaf Thomas Heaton, een van de fotografen die ik volg op het veredelde reclamekanaal dat Youtube heet. Nu ga ik zelf op vakantie naar de Harz over een paar dagen, dus wellicht kan ik nog wat leren van deze video.

Na een paar minuten gekeken te hebben, ratelde de beste man over het gebruik van filters in zijn landschapsfotografie. Mijn gedachten dwaalden af: ‘Ik heb tot voor kort zelf zo’n filterset gehad, maar helaas is deze na een ongelukkige val overleden. Arm filter, op de doos stond nog wel dat het onverwoestbaar zou zijn, maar tegen die kiezel was hij toch niet bestand. Zo’n filter is wel handig, maar het was ook wel een gedoe om die filters er steeds op te schuiven enz.. Kan ik die video nu 5 minuten doorspoelen omdat ik geen zin heb om te zien hoe hij zijn filter op zijn lens zet?’.

Ondertussen pakte meneer Heaton een filter uit zijn tas (een graduated neutral density filter, waarover later meer) met daaromheen een bijzonder zwart frame en gooide deze tegen zijn filterhouder aan. Klik!, zei het ding. Huh?!, dacht ik. Hoe kan je zo’n filter er tegenaan gooien zonder dat het op de grond valt en stuk gaat? Hoe krijgt hij zijn filterhouder zo snel op zijn lens en zijn filter nog sneller in die houder? Dat vraagt om meer onderzoek!

Wat blijkt: tegenwoordig bestaan er filtersystemen die magnetisch zijn. Gewoon een magnetische ring op de lens en alles klikt vanzelf vast. Wat ontzettend handig! Denk ik. Dát wil ik zelf ook wel hebben. Op naar Cameraland!

Mijn oog viel op de Kase Armour 100 Entry Level Kit. De naam “entry level kit” is niet te verwarren met de naam “starter kit”. Dit is, ook gezien de prijs van €589, zeker geen set voor de beginnende landschapsfotograaf, maar een waar wél de meest gebruikte dingen in zitten die je nodig hebt.

Kwaliteit van filters

Goede filters voldoen voor mij aan een aantal eisen. Ten eerste en wellicht de allerbelangrijkste eigenschap van een goed filter, naast dat een filter doet wat het moet doen, is dat het alle golflengtes van het licht even goed tegenhoudt. Met andere woorden: dat het licht dat doorgelaten wordt “neutraal” is (vandaar ook de naam Graduated Neutral Density). Gebeurt dit niet, dan kan er kleurzweem ontstaan, zoals goed te zien is in de volgende foto, die genomen is met een slecht filter.

Daarnaast is de kwaliteit van het glas belangrijk. Krasbestendigheid en bouwkwaliteit verschilt nogal tussen de verschillende merken (in het verleden heb ik ooit een set getest die bij normaal gebruik al krassen vertoonde). Voor deze set is het zelfs zo, aangegeven met “armour” in de titel, dat Kase claimt dat het glas (zogenaamd Wolverine glas) nagenoeg onbreekbaar is.

Het derde dat belangrijk is, is dat het filtersysteem makkelijk is in gebruik. Hoe goed sluiten de onderdelen op elkaar aan? Hoe stevig zitten de filter in de houder en hoe makkelijk zijn deze te verplaatsen/draaien? Gebruiksgemak bepaald ook hoe vaak het filter uit je tas komt en dat is toch wel cruciaal bij een filterset in deze prijscategorie.

Als laatste vind ik het belangrijk dat de filters goed schoon te maken zijn. Filterfabrikanten voorzien glazen filters van een speciale coating die ervoor zorgt dat vet en vuil niet goed hecht op het oppervlak van het filter. Dit is vooral fijn in de zomer, wanneer alles en iedereen onder de zonnebrandcrème zit.


Kase Armour 100 in de praktijk

Voor wie de spanning niet meer aan kan: de filters zijn heel erg goed, makkelijk in gebruik, neutraal van kleur en makkelijk schoon te houden. Zo dat was het. Einde review! Tot de volg.. oh, jullie zijn er nog? Dan zal ik jullie iets vertellen over mijn praktijkervaring met deze filters, in het Harz-gebergte in Duitsland.

De Harz staat bekend om zijn vele mythen en sagen die zijn ontstaan tussen de bomen van donkere bossen en tussen de stenen van de rotsen die random uit de grond lijken te komen. Het is ook een schitterend wandelgebied met mooie beken en uitzichten. Ik was dan ook, gezien de weersomstandigheden, heel blij dat ik op het laatste moment nog besloten had om een filterset aan te schaffen. Ik zal jullie laten zien waarom!

Het was deze dag zonnig. Erg zonnig. Het fijne aan zonnig weer is dat het warm is (duh) en dat er, ook in het bos, voldoende licht is om goed foto’s te kunnen maken. Gevaren die op de loer liggen, komen in de vorm van harde schaduwen, grote contrasten en uitgebeten luchten. Dat laatste, daar is nu nét dat polarisatiefilter voor geschikt. De eerste afbeelding is gemaakt zonder het CPL, die daarna mét. Het verschil is direct duidelijk.

Ik vind het zelf altijd tof om nog een stapje verder te gaan en bijvoorbeeld deze foto te maken in zwart-wit, waarbij ik mijn camera instel op B&W+R, zwart-wit met een roodfilter. Dit maakt blauwe luchten nog iets donkerder. Onderstaande foto is het resultaat.

Nu hoor ik jullie denken: maar dit kan toch ook in de nabewerking. Dat is precies wat ik dacht! Ik heb geprobeerd om het resultaat van de eindfoto (CPL én rood filter) na te bootsen in Photoshop, met de eerste foto (zonder CPL en roodfilter) als basis. Wellicht is het een skill issue, maar ik kreeg het niet voor elkaar zonder lelijke halo’s (van die witte uitgebeten randen) en vreemde artefacten. Beter goed in camera, dan achteraf lopen priegelen!

Het volgende voorbeeld is hét tekstboek voorbeeld van een probleem waar je snel tegenaan loopt als je landschapsfotografie doet. De grond is veel donkerder dan de lucht omdat het contrast op zonnige dagen, ook als het bewolkt is, heel hoog kan zijn. Als je de belichting afstelt op de grond, dan is de lucht veel te licht.

Nu kun je natuurlijk belichten voor de lucht (protect your highlights), maar dan wordt de grond veel te donker. Dit is in de nabewerking recht te trekken, maar zoals eerder gezegd, ben ik iemand die graag dingen in-camera zo goed mogelijk krijgt. Voor dit scenario heb ik het S-GND 0.9 filter ingezet, welke aan de bovenzijde 3 stops licht tegenhoudt. Het resultaat is een foto die qua belichting veel beter in balans is.

Er is in de verste verte geen kleurzweem te bekennen in de foto’s, wat uiteraard een van de belangrijkste criteria is. Ook zie ik geen enkel verschil in scherpte tussen de foto’s wat betekent dat het filter het licht evenredig doorlaat en dat het gebruikte glas verder geen invloed heeft op de scherpte. Top!

Wat ook top is, is dat ik op gegeven moment de magnetische ring op mijn lens (in dit geval een Sigma 24mm 1.4 ART) heb laten zitten. De grote, rode plastic lensdop kan vervolgens over die ring heen en zo is je lens alsnog beschermd. Als je vervolgens een filter wilt gebruiken, hoef je alleen maar de houder tegen de ring aan te houden (klik!) en vervolgens het filter tegen de houder (klik!). Geen gedraai meer, geen geschroef meer, het geheel klikt gewoon met magneten vast en zit ook goed vast. Gebruiksgemak een 9.

Waarom geen 10 vraagt u zich af? Nou, ik was van mijn oude filtersysteem gewend, dat ik rond kon lopen en een beetje lomp kon doen, met de filters op mijn lens (daarom is deze ook stuk gegaan denk ik). De oude houder zat immers vastgeschroefd op de lens. Ik heb dat geprobeerd met deze set en het resultaat is dat de filterhouder met S-GND en CPL van de lens viel en op de harde grond belandde. Dat was meteen een mooie doch ietwat ongewilde test! Het glas van het filter is nog helemaal gaaf, er zit werkelijk geen krasje op. Dat terwijl het filter toch wel hard tegen de kiezelgrond kwam. Bouwkwaliteit een 10 en een puntje aftrek voor gebruikersgemak omdat ik niet lomp kan doen met het filter op mijn lens. Wellicht dat het perfect was geweest als je de magnetische houder ook vast kon zetten met een schroef, in plaats van met een schuifje. Gratis tip voor Kase!

Voor het laatste voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van alle filters die in de set zitten. Een combinatie van het CPL (om de schittering van het water wat terug te dringen), het GND filter (om het rechterdeel van de foto wat donkerder te maken) en het ND64 filter (om de sluitertijd te kunnen verlengen, om het water zachter te laten ogen). Ook in dit voorbeeld is er geen kleurzweem te bekennen. Zonder het ND64 filter had ik deze foto niet kunnen maken, omdat de sluitertijd voor deze belichting dan veel te kort zou worden om het water mooi zacht te maken. De sluitertijd van deze foto was nu 0,4s op f/11. Zonder ND64 zou dat 0,00625s (1/160s) zijn geweest, wat de beweging van het water veel meer had bevroren.


Nog wat overige dingen en een conclusie

Met de kwaliteit van de filters zit het wel snor. Kase heeft een zéér fijn te gebruiken set op de markt gezet, met filters van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Ook je oude 100x150mm filters kun je met dit magnetisch systeem gebruiken, door ze in een apart verkrijgbaar magnetisch frame te zetten. Duurzaam!

De bouwkwaliteit is top of the bill, er is in de verste verte geen kleurzweem te bekennen en het gebruiksgemak is zoveel groter dan dat van traditionele filtersystemen, dat het de prijs voor mij verantwoord. Let er alleen wel op dat, als je gaat rondlopen met je camera en deze bijvoorbeeld aan je tas klikt (of er mee door bosjes gaat ploeteren), je het filter en de filterhouder weer terug doet in je pouch. Over die pouch gesproken: deze kan je heel handig aan een riem of iets dergelijks hangen. Ik had hem zelf aan de linkerkant van de heupriem van mijn Wandrd rogue sling 6L gehangen. Met mijn rechterhand kan ik dan de lens pakken die in de Wandrd heuptas zit, met mijn linkerhand de filters uit de pouch. Gezien mijn gestel word ik daar wel een beetje een rollade van, maar wel een comfortabele rollade die overal makkelijk bij kan. Dat is ook wat waard!

Het laatste criterium heb ik nog niet benoemd: de coating op de filters is zeer effectief. Je komt er de hele dag mee weg om met je zonnebrandvingers aan het filter te zitten en deze vervolgens alleen schoon te maken met een lensdoek. Ik kan me zo voorstellen dat het uiteindelijk een keer wat beter gereinigd moet worden, maar ik heb er in deze vakantie geen last van gehad.

Conclusie: de set is niet goedkoop, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Ik ben in ieder geval zéér tevreden!

Galerij



Geplaatst in:
Maarten Kuiper

Fotograaf, schrijver, docent

Fotografie is voor Maarten Kuiper een uit de hand gelopen hobby. Hij begon als landschapsfotograaf maar raakte meer en meer in de ban van portretfotografie, op zoek naar emotie, gevoel en persoonlijkheid. Daarnaast schrijft Kuiper blogs over fotografie, gedichten en korte verhalen.