Review Godox Witstro AD600B TTL

Review van de Godox Witstro AD600B TTL

Een van de veelbelovende producten van Godox is de Witstro AD600B TTL flitser . Een door een accu aangedreven flitser van maar liefst 600 Ws, met ingebouwde radiotrigger en TTL mogelijkheden. Hiermee vervalt de noodzaak tot het vinden van een stopcontact en is de flitser door het ontbreken van kabels uitermate geschikt voor fotografie in het wild, maar toch met het vermogen van een volwaardige studioflitser. Godox biedt deze flitser aan voor een prijs die ver onder die van de concurrenten ligt. Dit maakt de flitser heel interessant. Ik heb van Cameraland.nl een tijd lang met deze mooie flitser mogen werken.

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met het merk Godox was tijdens mijn zoektocht naar een los accupack voor mijn Canon 580EX flitser. Dat was in 2012 en de accu heeft het geen twee jaar volgehouden. Ondanks mijn twijfels heb ik uiteindelijk toch weer voor Godox gekozen bij de aanschaf van een nieuw accupack. Bij die zoektochten is me niet ontgaan dat het Chinese merk ook een heel scala aan flitsers in het assortiment had. Ik kon destijds niet voorstellen dat het merk, dat goedkope kopiëen van merkflitsers verkocht, ooit zo succesvol zou worden. Nu, jaren later, is Godox die twijfelachtige status ontgroeid, en heeft het zich ontwikkelt als een heel populair merk met een heel goed doordacht en uitgekiend assortiment flitsers en flits accessoires. En dat voor een (relatief) vriendelijke prijs vergeleken met de grote merken die tot voor kort als alleenheersers op deze markt golden.

Uiterlijk

De AD600 zal geen schoonheidsprijs winnen, hoewel dit natuurlijk meer een kwestie van persoonlijke smaak is. Het is functionaliteit boven vormgeving; de AD600 is een doos die flitst en meer hoeft het ook niet te zijn. Ben je op zoek naar een esthetische vormgeving, dan is het misschien interessant om verder te kijken.

Door zijn rechthoekige vorm voelt de AD600 enigszins lomp aan. Het is geen flitser die je simpelweg in je fototas stopt, ondanks dat het formaat (220 x 245 x 125 mm) ongeveer vergelijkbaar is met een 70-200mm f/2,8 objectief. De flitslamp is een bare bulb. Een kunststof beschermkap beschermd de uitstekende flitslamp voor vervoer. Het lijkt me een redelijk kwetsbare constructie, zeker bij het plaatsen van grote (en zware) softboxen, maar met enig beleid hoeft dit geen probleem te zijn. Wat wel lastig kan zijn, is het gebruik van kleur gels. Aangezien ik weinig of geen kant en klare oplossingen op het internet heb gevonden, zal het gebruik van gels enige inventiviteit vereisen. Even was ik bang dat de flitslamp niet met de blote hand aangeraakt mocht worden, maar dit is geen probleem; de lamp is goed beschermd door een plastic omhulsel voorzien van de nodige luchtgaten.

De bevestigingsvoet van de AD600 is groot en erg lang. Hierdoor kan het uitstekend fungeren als een handvat indien je uit de hand zou flitsen, ware het niet dat het gewicht van bijna 3 kilogram hier niet voor uitnodigt. Een grote gebogen hendel geeft de mogelijkheid om de kop te kantelen. De hendel is “spring loaded”, zoals dat in het Engels zo mooi heet, waardoor je de stand van de hendel kunt wijzigen, Dit is ook noodzakelijk want deze hendel komt zo dicht tegen de behuizing aan, dat er geen speld meer tussen past (bij wijze van spreken)

De 8700 mAh batterij wordt met een geruststellende klik op de achterzijde van de flitser bevestigd. Het vermogen is groot genoeg voor maar liefst 500 flitsen op maximaal vermogen. Deze prachtige capaciteit kan de noodzaak voor reserve batterijen voorkomen. Bovenop de batterij is een knop om de lading te controleren en de aansluiting voor de lader is zo gepositioneerd dat de batterij niet losgekoppeld hoeft te worden als je de accu wilt opladen. De vier LEDs maken het beoordelen van de capaciteit niet erg nauwkeurig, maar het geeft in ieder geval een goede indruk.

De bediening

Aan de zijkant van de AD600 is een groot LCD scherm waar de instellingen van de flitser zichtbaar zijn. Daarnaast is een heel scala aan knoppen te vinden, samen met een instelwiel. De knoppen hebben een goed herkenbaar drukpunt en voelen goed aan. De hoeveelheid knoppen maakt de bediening redelijk complex en minder intuïtief dan het had kunnen zijn. Ik heb gemerkt dat ik regelmatig naar de gebruiksaanwijzing moest grijpen voor het vinden of begrijpen van een instelling.

Er zijn een aantal custom instellingen mogelijk. Sommige daarvan spreken voor zich, maar anderen niet. In sommige gevallen bracht de gebruiksaanwijzing zelfs geen duidelijkheid. Ik weet zeker dat wat meer onderzoek (op internet) wel een antwoord op die vragen zal kunnen vinden.

Remote control

De AD600 is voorzien van een ingebouwde 2,4 GHz radio ontvanger waarmee de flitser op afstand bestuurd kan worden. Er is geen noodzaak voor kabels, maar het is eventueel wel mogelijk; de aansluitingen zijn aanwezig. Godox heeft een aantal triggers in het assortiment die allemaal met de AD600 kunnen communiceren. Ik had de Godox X1T ter beschikking, waarmee de TTL functie van de flitser behouden blijft. Communicatie kan tot op een afstand van ongeveer 100 meter (opgave van de fabrikant).

Met de trigger kunnen de belangrijkste functie van de AD600 bediend worden, zodat het niet nodig is om voor elke instelling naar de flitser te lopen. Bovenop de trigger is een flitsschoen te vinden, waarmee het mogelijk blijft om een flitser op de camera te gebruiken. De plaatsing van deze flitsschoen heeft als consequentie dat het LCD scherm van de trigger op de achterzijde geplaatst is, samen met drie knoppen en een scrollwieltje. Aan de zijkant is de aan/uit schakelaar en de schakelaar voor de focusassist lamp te vinden. Beide schakelaartjes zijn klein en niet erg robuust. Dit geldt ook voor de bevestiging op de flitsschoen, die niet uitblinkt van kwaliteit. Een extra flitser op de trigger plaatsen geeft zoveel speling dat het me niet zou verbazen als de flitsschoen zou afbreken. Natuurlijk heb ik dit niet geprobeerd, maar ik zou niemand adviseren om er een grote flitser op te plaatsen. Er zijn twee AA penlites nodig om de trigger van stroom te voorzien.

De bediening van de trigger gebeurd door de drie knoppen op de achterzijde, samen met het scrollwieltje. Dit scrollwieltje heeft nauwelijks weerstand en geen duidelijk kliks. Hierdoor is het kiezen van de flitsers A tot en met D niet erg makkelijk; je scrollt er makkelijk aan voorbij, of bij het gebruik kan zelfs het per ongeluk aanraken van de trigger het scrollwiel verdraaien. De trigger geeft een dubbel gevoel. Van de ene kant is het instellen van de flitser makkelijk – misschien zelfs makkelijker dan op de flitser zelf, van de andere kant is de functie van de knoppen niet erg logisch of duidelijk. Ook hier is het raadplegen van de gebruiksaanwijzing bijna een must.

Alles bij elkaar opgeteld vind ik de trigger niet makkelijk in het gebruik. Het voelt niet goed doordacht aan, niet alleen de kwaliteit van de knoppen en het scrollwiel is twijfelachtig, ook de kunststof voet voelt niet stevig aan. De informatie in het scherm is niet heel duidelijk, maar dit is natuurlijk ook een kwestie van gewenning. Het viel wel op dat ik de AD600 via deze remote niet lager kon zetten dan 1/128 flitskracht, terwijl de flitser tot 1/256 kan gaan. Dit scheelt toch een hele stop. Misschien dat een firmware update dit probleem kan verhelpen.

TTL

De flitser is voorzien van TTL lichtmeting. Dit betekent dat er aan de hand van een voorflits via de lichtmeter in de camera wordt bepaald hoeveel licht de flitser moet leveren. Dit systeem is niet feilloos, maar het werkt erg snel en is heel flexibel. Met flitslichtcompensatie kan de hoeveelheid licht een aantal stops bij geregeld worden. De TTL functie is speciaal bedoeld voor situaties waarbij de afstand van de flitser tot het onderwerp tussen de foto’s door wisselt. Het is dan niet nodig om elke keer opnieuw de flitskracht in te stellen; dit doet het systeem automatisch. We zien TTL dan ook het meest gebruikt bij reportageflitsers die op de camera gebruikt worden, als bij vrijwel elke opname de afstand tot het onderwerp wijzigt en je snel moet reageren. De Godox AD600 is echter geen flitser die op deze manier gebruikt zal worden – uitzonderingen daargelaten. Dit is eerder een flitser die op een vaste afstand tot het onderwerp gebruikt zal worden. In die gevallen is TTL af te raden, en is manual een betere keuze

Toch is de mogelijkheid van TTL iets wat de mogelijkheden van de flitser aanzienlijk uitbreidt en er zijn situaties te bedenken waarbij de TTL een welkome functie kan zijn. Helaas is het systeem niet zo gemaakt dat de TTL gebruikt kan worden als lichtmeter, waarbij de ingestelde flitskracht die met TTL is uitgerekend vastgehouden wordt wanneer er omgeschakeld wordt naar manual. Wegens het karakter van de flitser en de manier van gebruik heb ik de AD600 voornamelijk op manual gebruikt. Er is een losse flitskop met verlengsnoer verkrijgbaar (de AD-H600) waarbij de unit zelf als accu fungeert. In dat geval wordt de flitser meer portable en kan de TTL functie een flinke meerwaarde krijgen.

De praktijk

De Godox AD600 is gebruikt bij een aantal portretsessies, bruiloften en groepsfoto’s. Het model flitser dat ik ter beschikking heb gekregen was voorzien van de Bowens aansluiting. Er is ook een versie voor de Godox zelf, alsmede een versie zonder TTL. Helaas heb ik geen flits accessoires die op deze Bowens mount passen, dus was ik beperkt tot het gebruik van een flitsparaplu die netjes in de voet van de flitser pas.

Zoals verwacht doet de flitser was die moet doen. Zowel in manual als TTL reageert de AD600 feilloos op de remote trigger. Het instellen van de flitskracht of flitslichtcompensatie (bij TTL) is zowel op de flitser als de remote trigger mogelijk. Het grote scherm van de flitser maakt het instellen prettiger dan op het kleine schermpje van de remote, zeker met het losse scrollwieltje dat te pas en onpas verdraait. Van de andere kant is het bedienen via de remote trigger prettiger door de overdaad aan knoppen op de flitser. Het instellen van het modellicht, dat door herhaaldelijk op de knop te drukken tussen drie intensiteiten schakelt, kan niet alleen op de flitser, maar ook via de remote. Je moet wel nazoeken in de gebruiksaanwijzing hoe dat moet want dit is niet op de remote trigger terug te vinden.

De accu van de AD600 lijkt onuitputtelijk. Het is fijn om dit vertrouwen te kunnen hebben in een accu die maar door blijft gaan. De recycletijd van de accu ligt tussen de 0,01 en 0,25 sec wat inhoud dat je op volle kracht tot 4 foto’s per seconde zou kunnen maken. Dit is bijvoorbeeld erg prettig bij het maken van groepsfoto’s, hoewel ik gemerkt heb dat het toch meer dan een seconde gaat duren als het maximum uit de accu gehaald moet worden, samen met HSS. Is volle kracht niet nodig, dan houdt de flitser in veel gevallen de snelheid van de camera redelijk goed tot goed bij. Ga je met snelheid en serieopnamen aan de slag, dan is het handig dat het display van de flitser niet alleen de kracht weergeeft, maar ook de t0,1 waarde, wat (90% van) de totale flitsduur is. Die loopt van 1/10000 sec bij een lage flitsintensiteit tot 1/220 seconde bij full power. Beweging kan met de AD600 uitstekend bevroren worden wanneer je geen vol vermogen nodig hebt.

Voor wie bij fel zonlicht de flitser wil gebruiken, of bij een hele kleine scherptediepte heeft baat bij de High Speed Sync (HSS) mogelijkheid van de AD600 . De flitser is te gebruiken tot sluitertijden van 1/8000 sec waardoor er geen noodzaak meer is voor grijsfilters om die minimale scherptediepte te bereiken. Hoewel bij HSS de flitser waarschijnlijk niet langer de 600 Ws haalt, blijft er voldoende vermogen over om het zonlicht weg te flitsen.

De aanduiding van de flitskracht is weergegeven in delen van het totaalvermogen. Volle kracht is 1/1, een stop minder is halve kracht (1/2), twee stops minder is een kwart (1/4), drie stops minder is een achtste (1/8), helemaal tot aan de laagste stand, 1/256, wat 9 stops minder licht betekent. Het wordt verwarrend wanneer het vermogen in 1/3 stops geregeld gaat worden. De weergave hiervan is afhankelijk van de richting waarin je het vermogen verzet. De weergave van de 1/3 stop ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: 1/16 +0,7. Dit is de weergave als er 2/3 stop meer dan 1/16 flits vermogen wordt ingesteld. Draai je echter het vermogen 1/3 stop van 1/8 terug, dan wordt dit weergegeven als 1/8 -0,3. Dit is natuurlijk exact hetzelfde als 1/16 +0,7, alleen op een andere manier weergegeven. Dit is natuurlijk logisch als je er hier in alle rust over leest, maar tijdens een shoot kan dit erg verwarrend werken.

Kleur

Wat me tijdens het gebruik opviel was de koele kleur die het flitslicht gaf. Dat bracht me op het idee om de kleur het flitslicht wat nader te bekijken. Daarbij was ik ook nieuwsgierig naar een eventueel kleurverloop bij verschillende flitsintensiteiten. Ik heb de camera voor deze test op de witbalans “flitslicht” gezet, en heb ik ervoor gezorgd dat het omgevingslicht geen rol zou spelen. Zo heb ik een grijskaart gefotografeerd bij volle flitskracht, en bij 8 stops minder, 1/128 flitskracht. Ik kon die laatste stop niet halen omdat de trigger dit niet mogelijk maakte. Bij deze test heb ik in Lightroom de witbalans gecontroleerd. Hieruit blijkt dat de kleur van het flitslicht afhankelijk is van de flitsintensiteit. Dit verschil loopt op tot minimaal 300 kelvin, wat waarschijnlijk alleen merkbaar zal zijn wanneer je de foto’s direct naast elkaar legt, zoals ik dat heb gedaan. Is je fotowerk echter heel kleurkritisch, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Deze test laat wel zien dat de kleur van flitsen bij volle kracht een koeler effect oplevert dan een lagere intensiteit. Of dit exact de reden is waarom ik het gevoel had dat de foto’s koel van kleur waren, daar kan ik slechts naar raden.

Conclusie

Ik heb de Godox Witstro AD600B TTL met gemengde gevoelens ontvangen. De flitser is geen schoonheid, maar dat is niet belangrijk voor een goed functioneren. De flitser is volgepakt met instelmogelijkheden en communicatie mogelijkheden, maar het helemaal naar wens instellen van de flitser is niet iets wat je blindelings kunt doen. Met een intensieve bestudering van de gebruiksaanwijzing, veel oefenen, en eventueel zoeken op internet, kun je de flitser helemaal doorgronden en alle functies uitbuiten, en dat is het belangrijkste. Bovendien levert de AD600 een hoog vermogen en een zeer goede accu capaciteit. Vooral deze laatst twee opties kunnen erg veel gewicht in de schaal brengen. Als kers op de taart is de AD600 scherp geprijsd als je dat vergelijkt met de duurdere, gevestigde merken - hoewel Godox inmiddels ook een gevestigd merk genoemd mag worden en de dubieuze Chinese namaak ver ontstegen is. Daarin kan Godox alle lof gegeven worden.

Ga je wat kritischer kijken naar de flitser, dan blijft deze toch wel achter op constructie, kwaliteit en gebruiksgemak. Vooral dat gebruiksgemak vind ik erg belangrijk in een flitser want je kunt tijdens een fotoshoot niet gaan uitzoeken hoe en waar die ene instelling ook alweer te vinden is. Het is niet zo dat het slecht is, dat zeker niet, maar wanneer ik de AD600 vergelijk met een vergelijkbare flitser van de gevestigde orde wordt dit verschil heel duidelijk. Vergeet echter niet, je betaalt voor die andere flitsers er dan ook dubbel en dik voor, soms tot zelfs 3x zoveel. Kijk ik naar prijs/kwaliteit verhouding, dan weet ik zeker dat de Godox AD600B zijn geld dubbel en dik waard is.

Pluspunten
  • Hoog vermogen (600 Ws)
  • TTL
  • 500 full power flitsen per accu lading (opgave fabrikant)
  • High Speed Sync tot 1/8000 sec sluitertijd
  • Snelle recycle tijd (hoewel de 0,25sec in vol vermogen niet altijd gehaald wordt)
  • In te stellen van 1/1 tot 1/256 intensiteit, in stappen van 1/3 stop
  • anduiding op het scherm van flitsduur bij t0,1
  • Model licht met drie intensiteit (max 10W)
  • Accu kan zowel los als op de flitser gekoppeld opgeladen worden
  • Accu capaciteit af te lezen zonder deze van de unit af te halen
  • Grote handgrip
  • Lamp eenvoudig te vervangen
  • Scherpe prijs
Minpunten
  • Flitsintensiteit gemeten en ingesteld met TTL blijft niet behouden bij overschakeling naar manual
  • Hendel komt veel te dicht tegen de behuizing
  • Teveel knopjes
  • Bediening kan verwarrend zijn – ook met handleiding erbij
  • Kleurtemperatuur varieert bij verschillende vermogens
  • De 1/3 stop vermogen weergave is afhankelijk van de instelrichting (1/8 +0,7 is hetzelfde als 1/4 -0,3)
  • Vol vermogen in HSS wordt de refreshtijd van 0,25 seconde niet gehaald
  • Via de X1T remote trigger kon het laagste vermogen (1/256) niet ingesteld worden
  • Je krijgt wat je ziet... De flitser wordt niet met tas of vervoersmogelijkheid geleverd

De Godox X1T remote trigger is een van de triggers die Godox in het assortiment heeft. Ik weet niet of andere triggers ook de TTL van de AD600 ondersteunen, maar de X1T doet dat in ieder geval wel. De remote trigger doet wat hij moet doen, maar daar houdt het feitelijk wel mee op. Gebruiksgemak en kwaliteit blijft ver achter, iets wat ik overigens bij sommige andere merken ook gezien heb. Het scherm en de aanduidingen zijn bij de X1T niet echt duidelijk, en de knoppen en schakelaars voelen verre van degelijk aan. Het scrollwiel draait te pas en onpas. Het is jammer dat veel fabrikanten niet meer aandacht aan remote triggers geven. Een pluspunt is de aanwezigheid van een flitsschoen op de trigger, wat natuurlijk extra mogelijkheden biedt, maar wat wel met enige voorzichtigheid gedaan moet worden want de constructie is helemaal niet voorzien in het dragen van een zware flitser. Daarvoor is de kunststof flitsschoen te kwetsbaar voor.

Daarentegen is het wel heel goed mogelijk om een trigger van een ander merk flitser er bovenop te plaatsen, waarmee het mogelijk wordt om meerdere flitsers van verschillende merken tegelijk te gebruiken. Dat is een heel groot pluspunt.

Vergeleken met de Profoto B1

Ondanks dat ik de Godox AD600 flitser bewust niet naast een van de concurrenten heb gehouden, is het misschien toch interessant om dit heel even, heel kort te doen. De Profoto B1 ligt helemaal in dezelfde lijn wat specificaties betreft; de verschillen zijn klein. Daarentegen is het prijsverschil alles behalve klein. Het verschil in prijs wordt duidelijk merkbaar als het aankomt op de bediening, degelijkheid en de afwerking. Die ligt bij Profoto op een heel ander (hoger) niveau, en het is allemaal veel beter doordacht en uitontwikkeld. Daar staat tegenover dat de Godox meer accu capaciteit heeft, de flitslamp eenvoudiger te vervangen is, en het naadloos in het Godox universum past; alles is uitwisselbaar. Iemand maakte het vergelijk met auto’s; als de Profoto B1 een Porsche is, dan is de Godox Witstro AD600B een jaren tachtig Volvo. Wat ik daar aan toe kan voegen is, dat beiden je van A naar B zullen brengen, wat natuurlijk het belangrijkste is, maar de rit zal totaal verschillend aanvoelen

Gallerij

Geplaatst in:
Nando Harmsen
Fotograaf

Nando Harmsen is een professioneel trouwfotograaf met als hobby landschapsfotografie. Daarnaast helpt hij graag de (beginnende) fotograaf met tips en trucs, geeft lezingen en workshops over zijn fotografie. Nando heeft door de jaren heen een eigen herkenbare stijl ontwikkeld, wat heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.