U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Review Fujifilm X-T3
Als er een merk is dat trouwe fans heeft het wel Fujifilm. En het worden er steeds meer. Dat heeft veel te maken met de eigenzinnige sensortechniek, de pure manier van instellen en bedienen, de veelzijdige mogelijkheden de camera helemaal op jouw manier te laten werken plus de hoge optische en mechanische kwaliteit. De nieuwe
gaat vast veel Fujifilm-liefhebbers verleiden tot een upgrade. Bovendien is dit een systeemcamera die veeleisende reflexgebruikers zal aanspreken. Ed en Koen trokken erop uit om de camera in de praktijk te testen.Dat de resolutie van 24 naar 26 miljoen pixels gaat is geen wereldnieuws. De ruisonderdrukking werd ook niet ingrijpend beter - wat overigens betekent dat ook de X-T3 binnen de klasse van het APS-C sensorformaat tot de beste hoort. Een APS-C camera met fullframe neigingen? Jaja, dat komt aardig in de buurt. Natuurlijk ook geholpen door de uitstekende Fujifilm objectieven.
129 euro korting op de VG-XT3 Battery Grip!
De VG-XT3 Battery Grip is een geweldige accessoire voor jouw X-T3. Fotografeer eenvoudig in portretstand door de extra onspanknop en AF joystick en krijg meer power en een extra laadfunctie. Profiteer nu van deze speciale actie!
Sensor en processor
Het echte nieuws van deze sensor is de backside illuminated techniek. Dat betekent dat de pixels niet in rijtjes worden uitgelezen (duurt lang), maar min of meer tegelijk (gaat heel snel). Omdat er dan heel veel elektronische informatie in één keer vrijkomt is er een supersnelle processor nodig. En snel is de X-Processor 4 van de X-T3 inderdaad! Zijn extra rekencapaciteit is overigens niet alleen belangrijk voor de beeldsensor. Hij zorgt ook voor de hoge 4K filmprestaties, de snelle opnameseries en de snellere autofocus met verbeterde automatische tracking en scherpstelling op de ogen. Het autofocussysteem is daarbij actief binnen het totale beeld. Dus of je scherpstelt in de hoek of in het midden, de scherpstelling is even snel en precies.
Je hebt nu 425 fasedetectie-scherpstelpunten (was 325), die worden gemaakt met 2,1 miljoen fasedetectiepixels.Het gevoeligheidsbereik van de scherpstelling werd ook nog eens uitgebreid van -1LW naar -3LW, dus ook bij minder goed licht heb je betere autofocusprestaties.
Snelle series
De X-T3 schiet op volle resolutie series met snelheden tot 20 beelden per seconde. Bij de hoogste snelheden maakt hij gebruik van de elektronische sluiter. Wil je zeker zijn dat je geen rolling shutter effect krijgt (gebeurt soms bij zeer snel bewegende onderwerpen), dan kies je voor de mechanische sluiter. Dan is 11 bps de hoogste frequentie. Overigens is het rolling shutter effect bij de X-T3 gehalveerd ten opzichte van de X-T2.
Sportzoeker met extra snelheid
Is 20 bps nog niet snel genoeg, dan schakel je de sportzoekerfunctie in. Die geeft je 30 beelden per seconde bij een crop van 1,25x. Er verschijnt dan een kader in beeld dat aangeeft wat de camera werkelijk opneemt. Het is handig dat je nu buiten het opnamekader kunt zien wat of wie er op het punt staat het beeld binnen te komen. Ideaal in reportage- en actiefotografie. Binnen het kader heb je altijd nog 16 miljoen pixels, dus voor veel onderwerpen uitstekend bruikbaar. Zelfs bij deze topsnelheid kun je nog gebruik maken van de nog verder verbeterde AF-tracking, waarmee je onderwerpen scherp houdt die naar je toe komen. Wat nog maar weer onderstreept dat deze X-T3 in drukwekkende actieprestaties kan leveren. Scherpstelling op gezichten en eye-AF werkt ook duidelijk sneller dan we tot nu toe hebben gezien. En eye-AF werkt nu ook in continu autofocus.
Speedmonster
Niet voor niets lanceert Fujifilm deze camera samen met de indrukwekkende 2/200 mm tele. Dit zou een waanzinnige sportcombinatie moeten vormen. Extreem lichtsterke lens, supersnelle autofocus. Deze compacte en lichte lens doet dus hetzelfde als een 2/300 mm op fullframe. En met de meegeleverde 1,4x converter erop heb je een 2,8/420mm! Komt daar de sportzoekerfunctie nog bij, dan fotografeer je met een relatief lichte, fijn hanteerbare 2,8/525 mm… Professionele sportfotografen, als jullie een setje willen lenen, laat maar weten!
De test: going green!
Als je cameramerken met kleuren verbindt, dan is Canon rood en Nikon geel. En Fujifilm? Groen, sinds jaar en dag. In de review besluit Ed, met veel ervaring als sport- en natuurfotograaf, te onderzoeken of het hem lukt groen te gaan. Dus hij wil onder meer testen of het merk dat vaak wordt gekozen door straat- en natuurfotografen, Fujifilm dus, zich leent voor actieshots. Bij Sam van Dalen, de klassieker-dealer Italië in de Polder in Opmeer, zou hij een temperamentvolle Italiaanse schone lenen. Voor dynamische shots in een groene Noord-Hollandse setting. En natuurlijk werd het geen Ferrari-rood, geen Lambo-geel, maar de enige groene cabrio in the house, een Alfa Spider. Geïmponeerd door zoveel klassieke schoonheid, popelend naar actie, gingen Ed en cameraman Koen op pad. ‘Wel even tanken’, riep Sam van Dalen hen nog na. Jaja…
Verpletterend leeg
Natuurlijk neemt zo’n Spider je helemaal in beslag. Je zou haast vergeten dat je nog een goede plek voor dynamische actieshots moest maken. En zo verging het Koen en Ed na veel rijplezier dat de tank echt helemaal leeg was voordat er serieuze actieshots waren gemaakt... terwijl de klok onstuitbaar richting deadline tikte. De rest is geschiedenis (zie de video onderaan de pagina).
Na terugkomst per autotrailer was er nog tijd voor een plan B: close-ups met de 2/200 mm in de studio. Spelen met scherp en onscherp, de precisie van de autofocus heftig aan de tand voelen, schietend uit de hand. Kwaliteit, snelheid en precisie zijn indrukwekkend, zoveel staat helemaal vast. Tegelijk probeerde Ed de creatieve filters van de G9 maar even uit.
Beter, beter, beter
Tijdens het fotograferen vallen je veel verbeteringen op. Met de joystick selecteer je bliksemsnel het scherpstelgebied dat je belangrijk vindt. Een keer erop drukken brengt de joystick weer terug bent op het centrale AF-veld. Klein maar zeer belangrijk detail: de oculairverstelling is vergrendelbaar. Gebleven is zeer veelzijdige verstelmogelijkheid van het lcd-scherm. Het touchscreen is niet alleen te benutten voor instellingen, je kunt het ook gebruiken om de autofocus te sturen. Voor linksogige fotografen betekent dat vaak onbedioelde neus-autofocus. Gelukkig kun je de touchpad-functie voor de scherpstelling ook beperken tot een deel van het scherm.
Typisch Fujifilm is de mogelijkheid de camera geheel naar eigen voorkeur te laten werken. Zo kun je maar liefst negen knoppen customizen. De Night Vision Stand is een interessant nieuwtje voor nacht- en sterrenfotografen. Je krijgt een zwart menuscherm met rode informatie. In het donker wil je dat je pupillen wijd open staan, zodat je toch zoveel mogelijk kunt zien. Een gewoon scherm is dan te fel.
Het gedrag van de autofocus is volledig aanpasbaar, net als in de X-T2. Je kunt daarbij gebruik maken van handige presets. Wil je de snelste autofocus, de kortste ontspanvertraging en de hoogste verversingsfrequentie voor de elektronische zoeker, dan kun je de Boost-stand inschakelen. Bij de X-T2 had je voor deze stand de grip nodig, hier niet. Deze functie vraagt wel 25% meer batterij-energie.
Met Movie Silent Control bediening je video-instellingen zonder dat je instelwielen hoeft te gebruiken die eventueel storend geluid kunnen veroorzaken. Een klein detail misschien, maar het onderstreept wel het videotalent van deze nieuwe Fujifilm systeemcamera.
Beste Fujifilm videocamera
De X-T3 levert supersnelle videoprestaties. 4K/60P 4:2:0, 10 bits output op de SD-kaart, bij externe opslag zelfs 4K/60P 4:2:2 10 bit. Wil je het totale beeldformaat benutten, dan kun je 4K filmen op 30 bps. Mooi is ook dat het veelgeprezen Externa zwart-wit filmprofiel van de XH-1 aanwezig is. Dit is gewoon een hele serieuze videocamera, die voor heel veel toepassingen meer dan voldoende in huis heeft.
Overstappen
Veel tevreden gebruikers van de X-T2 zijn inmiddels al overgestapt. Gewoon omdat het nóg sneller en nóg beter kon. We hebben bovendien flink wat reflexen op de X-T3 ingeruild. Veel fotografen snappen na dit moois wel dat hun volgende camera een systeemcamera gaat worden. Zelfs als je afkomstig bent van een eigentijdse, potente reflex heeft deze X-T3 veel meerwaarde. Met snelheden die voor een reflex niet haalbaar zijn, met een goed werkende AF-tracking en oog-AF. Met bovendien een hoge beeldkwaliteit, een enorme veelzijdigheid en een bedieningsconcept dat je helemaal in control brengt. Topper voor ambitieuze amateurs en professionals, veel camera voor je geld.