Review Canon EF 800mm F/5.6L IS USM

Jan Smit kreeg van Cameraland de gelegenheid deze lens uit te proberen. Hij heeft met deze lens een korte periode kunnen spelen. Te kort om een uitgebreide test te doen. Het is dan ook niet meer dan een gebruikerservaring. Het eerste dat opvalt is, gezien zijn lengte, het geringe gewicht. In verhouding met de “oude” 500mm F/4.0 een lichtgewicht. De lens is dan ook goed handelbaar en lijkt zelfs, voor een korte periode, uit de hand te gebruiken.

Canon heeft een ruime keuze als het gaat om "lange lenzen". De EF 800mm F/5.6L IS USM is van dit assortiment wel de langste (de exotische 1200mm F/5.6 even buiten beschouwing gelaten). De lens is om precies te zijn 46,1 cm lang.

De Canon EF 800mm F/5.6L IS USM is uitgerust met Canons nieuwste 4-stops Image Stabilizer. Door de nieuwe 4 stop Image Stabilizer (IS) worden de mogelijkheden om met weinig licht te fotograferen sterk vergroot. Zet je de lens op een statief dan schakelt de IS automatisch uit om ongewenste trillingen als gevolg van feedback signalen tussen de IS- sensor en de interne motor te voorkomen.

Het leek in eerste instantie niet mee te vallen om in de korte periode een geschikt “test” onderwerp te vinden. Tot we een uitnodiging kregen om te komen fotograferen in de nieuwe fotovogelfotohut in de balgzandpolder van landschap Noord-Holland. Voor info over deze prachtige plek om allerlei stellopers, eenden, ganzen, etc. op ooghoogte te fotograferen zie de volgende link.

Resultaten

Een aantal momenten hebben we in de hut gezeten. De lens hebben we gecombineerd met een Canon 1Dx. Een aantal malen ook met de laatste versie van de Canon EF 1.4 extender. Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand. Gedurende de testperiode hebben we vaak “grijs” weer getroffen. Dit is voor sommige onderwerpen perfect maar voor de snelle actieplaten wat minder.

Conclusie

Na deze korte periode van het gebruik van deze lens lijkt de Canon EF 800mm F/5.6L IS USM de ultieme wildlifelens. Speciaal als het gaat om het maken van intieme portretten en/ of momenten. Door het grote tele-bereik kan je portretten maken zonder het dier direct te verstoren. Bovendien zorgt hij voor een mooie onscherpte in de achtergrond/bokeh. De lens beschikt over een razendsnelle autofocus waardoor hij, gemonteerd op bijvoorbeeld een Redged Swinghead, ideaal is voor snel bewegende onderwerpen zoals vliegende vogels.

Geschreven door Jan Smit

Website: www.smitinbeeld.nl

Facebook: www.facebook.com/smitinbeeld

Bekijk gerelateerde producten

Smit in Beeld

Natuurfotografen

Smit in Beeld bestaat uit Jan en Mart Smit, vader en zoon. Beide heren van Smit in Beeld zijn succesvol geweest in toonaangevende fotowedstrijden als: Wildlife Photographer of the Year, European Photographer of the Year, Lowlands en de Groene Camera. Daarnaast geven ze workshops en organiseren ze fotoreizen.