Review Benro Bas Meelker filterkit

Na een break van ruim een jaar ben ik sinds kort weer begonnen met het oppakken van mijn uit de hand gelopen hobby, fotograferen. Bij die hobby hoorde het reviewen van fotografieapparatuur en accessoires. Nu heb ik van Cameraland.nl de kans gekregen om de Benro Bas Meelker filterkit te testen tijdens mijn vakantie in de Zuid Duitse alpen nabij Garmisch-Partenkirchen. Bas Meelker is een van Nederlands meest vooraanstaande landschapsfotografen en hij heeft zijn kennis en ervaring gebruikt om, in samenwerking met Benro, een filterkit op de markt te brengen. Voor wie Bas Meelker niet kent (dat zijn er niet veel, lijkt mij) even een korte introductie, schaamteloos gestolen van de website van Cameraland.nl:

“Bas Meelker groeide op in Noord-Holland, alwaar de platte, weidse landschappen de basis legden voor zijn latere passie voor landschapsfotografie. Inmiddels kennen velen Bas als een zeer succesvol, professioneel natuur- en landschapsfotograaf, die zijn passie voor natuur en landschap uit in zijn fotografie. Rustige, ruimtelijke beelden, waarin de tijd even stil lijkt te staan, zijn kenmerkend voor Bas' stijl, evenals het prettige zachte licht, dat bijdraagt aan de serene uitstraling van zijn werk.”

Gewapend met mijn Fuji X-H1, uitgerust met de Fuji XF 16-55mm (bedankt Eric!), en de filterkit ging ik op pad om mij te focussen op het maken van mooie landschappen. De foto’s in deze review zijn onbewerkt, met uitzondering van de foto’s na de conclusie.

Inhoud filterkit

Op de website van Benro valt te lezen dat de filterkit bestaat uit een grijsfilter van 6 stops uit de Master Series, die gemaakt is van glas, een grijsverloopfilter van 2 stops met een harde overgang, gemaakt van resin, een grijsverloopfilter van 3 stops met een zachte overgang, ook van resin, een filterhouder met bijbehorende lensring en een (erg mooie!) filterpouch om de filters in op te bergen. Tevens valt er te lezen dat dit de ideale starterkit is voor landschapsfotografen die willen beginnen met het gebruik van filters zonder daar al te veel geld aan te besteden. Natuurlijk, 250 euro is voor de meeste mensen best veel geld, maar een gemiddeld filter van gerenommeerde merken kost op zichzelf al 150 euro of meer, laat staan dat je er 3 moet kopen met een filterhouder (en mooie filterpouch) erbij!

De filterhouder wordt geleverd met een adapterring van 82mm, dat overeenkomt met de filtermaat van de nieuwste Canon, Nikon, Sony en Sigma objectieven. Heb je een objectief met een andere filtermaat, dan dien je een geschikte verloopring aan te schaffen. Een ietwat vreemde keuze als je het mij vraagt, gezien deze set bedoeld is voor de beginnende filtergebruiker. In mijn beleving zijn de meeste hobby fotografen niet in het bezit van de nieuwste objectieven (die de 82mm filtermaat gebruiken), maar maken zij veel vaker gebruik van wat oudere objectieven die een filtermaat van bijvoorbeeld 77mm hebben.

Het objectief, dat ik gebruik voor deze test, heeft een dergelijke filtermaat van 77mm. De adapterring voor de bijgeleverde filterhouder was niet op voorraad bij Cameraland.nl en de adapterringen van de andere Benro filterhouders passen helaas niet. Gelukkig was Cameraland.nl zo vriendelijk om mij de Benro HF100 met bijpassende 77mm adapterring uit te lenen zodat ik de filters grondig kon testen. Laatstgenoemde filterhouder is duurder dan de bijgeleverde filterhouder, is gemaakt van aluminium en heeft als extra voordeel dat er aan de achterkant een draaisysteem zit voor polarisatiefilters zodat je die niet aan de voorkant van de filterhouder hoeft te verstellen. Handig!


Het gebruik van de filters

Aangezien deze kit bedoeld is voor fotografen die beginnen met het gebruik van filters, volgt nu een (zeer) korte introductie over wat de filters doen en waar je die voor kunt gebruiken. Voor diegene die al weten hoe de filters werken; jullie kunnen door scrollen naar de volgende paragraaf, tot zo!

De filterhouder uit de universal series van Benro wordt door middel van de adapterring op het objectief geschroefd en kan tot 3 insteekfilters houden.


Grijsverloopfilters

Grijsverloopfilters worden in de fotografie gebruikt om het contrast tussen de lucht en de grond minder groot te maken. Het filter heeft, zoals de naam al aangeeft, een grijsverloop die donker begint en langzaam aan lichter wordt richting het midden van het filter. Bij het fotograferen van landschappen is het vaak lastig om zowel de lucht als de grond goed belicht te krijgen. Gebruik je een sluitertijd die de lucht goed belicht, dan is de grond te donker. Gebruik je een sluitertijd die de grond goed belicht, is de lucht overbelicht en zul je bijvoorbeeld de mooie wolkenpartijen niet goed vast kunnen leggen. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om een HDR foto te maken (meerdere foto’s met verschillende sluitertijden die je later over elkaar heen legt), maar het is natuurlijk veel beter om de foto direct goed te krijgen.

Er zijn twee soorten grijsverloopfilters te onderscheiden, namelijk de zacht verloop - en hard verloop filters. In deze filterkit zit één van beide. Zacht verloop filters hebben een zacht verloop en geen duidelijke scheidingslijn tussen het grijze deel en het heldere deel. Hard verloop filters hebben een hard verloop die een duidelijke scheidingslijn heeft tussen het grijze en het doorzichtige deel. Tot zo ver het meerdere keren herhalen van dezelfde term in dezelfde zin.


Grijsfilter 6 stops

Het grijsverloopfilter van 6 stops wordt gebruikt om overdag met lange(re) sluitertijden te kunnen fotograferen. Dit klinkt misschien onlogisch, maar er zijn toepassingen te bedenken waarin dit wenselijk is. Zo kan je met dergelijk filter stromend water “zacht” maken, bewegende wolken “uitsmeren” en toeristen niet registreren in je foto. Verderop volgt daarvan een voorbeeld.


De filtertest

De grijsverloopfilters

Nu we de basis hebben gehad kunnen we kijken naar de kwaliteit van de filters die worden geleverd in de Benro Bas Meelker filterkit. Daarbij moeten we in ons achterhoofd houden dat het hier gaat om een starter set en dat de grijsverloopfilters gemaakt zijn van resin. De grote voordelen van resin filters zijn dat ze niet veel wegen en nagenoeg onbreekbaar zijn. Nadelen zijn vaak dat er snel krassen op komen en dat er kleurzweem ontstaat op de foto’s (daarover zo meer).

Grijsverloop filters worden gebruikt om het contrast tussen de lucht (het lichte deel) en de grond (het donkere deel) kleiner te maken en de belichting beter te balanceren. Zoals te zien is op onderstaande foto van een dorpje in de Duitse Alpen nabij Garmisch-Partenkirchen, is het contrast tussen de lucht en de grond erg hoog.

Gebruiken we het harde 2 stops grijsverloopfilter om de lucht donkerder te maken, krijgen we de volgende foto.

In de bovenstaande foto zie je dat het contrast in de foto een stuk minder is geworden, waardoor de foto zo te belichten is dat er details in de grond én in de lucht behouden blijven. Bij het gebruik van het harde grijsverloopfilter (met de scheiding vlak boven de huisjes) is nauwelijks tot geen kleurzweem te bekennen. Het filter doet goed zijn werk en er is sprake van een uniform effect. Dat wil zeggen dat op de foto, op alle delen waar het filter overheen ligt, even veel licht wordt tegen gehouden.

Voor het 3 stops zachte grijsverloopfilter zien we ongeveer hetzelfde resultaat. De linker foto, gemaakt bij de Partnachklamm nabij Garmisch-Partenkirchen, zien we dat het contrast tussen lucht en grond vrij hoog is. Gebruiken we het 3 stops grijsverloop filter, krijgen we de rechter foto. Omdat het zachte grijsverloop filter iets meer licht tegenhoudt dan het harde grijsverloopfilter (3 vs 2 stops), is het effect, zeker aan de bovenkant van de foto, wat sterker.

Ook het 3 stops zachte grijsverloopfilter laat een mooi uniform verloop zien. Het contrast tussen lucht en grond wordt mooi geëgaliseerd. Het grote voordeel van het zachte grijsverloop filter, t.o.v. het harde verloop filter, is dat er meer details in de bomen overblijft. Bij dit filter was wel een hele lichte paarse kleurzweem te zien, voornamelijk bovenin de foto, maar dat laat zich in de nabewerking makkelijk corrigeren.

Zo op zichzelf doen de filters goed hun werk. Ze houden uniform licht tegen, laten geen of nauwelijks kleurzweem zien en ze zijn licht en makkelijk in gebruik!

Je kan in combinatie met dit filterhouder een max van drie filters gebruiken. Er zijn situaties waarin het wenselijk is om meerdere filters over elkaar te gebruiken, voornamelijk als je te maken hebt met felle zon, bergen met sneeuw en een donkere grond. Laat ik nu net in een gebied zijn waar dat schering en inslag is!

Onderstaande foto’s zijn gemaakt in Oostenrijk, net over de grens met Duitsland.


Het is op bovenstaande foto’s goed te zien dat het gebruik van beide grijsverloop filters heeft gezorgd voor een lichte paarse kleurzweem aan de bovenkant van de foto. Naarmate de filters verder over elkaar liggen, wordt het effect van de kleurzweem groter. Ook wordt de foto een héél klein beetje minder scherp, een effect dat je alleen ziet als je gaat pixelpeepen (inzoomen tot 100% of verder), maar dit is nagenoeg verwaarloosbaar.

Natuurlijk, het gaat hier om een betaalbare beginners set en daar mag je geen wonderen van verwachten. Tevens is dit het uiterste dat je uit de filters kan halen en uitersten zijn vrijwel nooit optimaal. Apart van elkaar doen de filters het goed, samen gaat het alleen minder als de uiterste donkere delen over elkaar gelegd worden. Voor de prijsstelling alsnog een hele goede prestatie!

We weten nu hoe de filters optisch presteren, maar hoe zit het met de kwaliteit van de filters zelf? Na een aantal dagen de filters te hebben getest, ontdekte ik dat de grijsverloopfilters kleine krasjes begonnen te vertonen. Een aantal van deze krasjes lijken te zijn veroorzaakt door het filterhouder zelf, zie onderstaande foto. Dit terwijl de binnenkant van het filterhouder gemaakt is van rubber. Wellicht komt dit doordat de duurdere filterhouder gemaakt is om de glazen Master Series Filters van Benro te huisvesten, welke minder krasgevoelig zijn, maar voor zover ik kan zien is de binnenkant van de filterhouders hetzelfde. Gelukkig zijn deze krassen niet te zien op de foto’s omdat ze aan de zijkant van het filter zitten. Hou er echter wel rekening mee dat je bij resin filters heel voorzichtig moet zijn om krassen te voorkomen.

6 stops ND filter

Het derde filter dat in deze filterkit zit is het zogenaamde 6 stops ND filter uit de master series van Benro, gemaakt van glas dus. Met dit filter is het mogelijk om overdag met lange sluitertijden te werken. Dit geeft extra creatieve en praktische mogelijkheden. Zo kan je stromend water “zacht” maken, wolken “uitsmeren” en toeristen uit je foto houden (zolang ze maar bewegen). Onderstaande foto’s zijn gemaakt met dit filter.

Tijdens mijn reis heb ik weinig mogelijkheden gehad om dit filter te testen. Er was weinig stromend water en op de plekken waar dat wel het geval was, was de ruimte meestal te beperkt om een statief neer te zetten. Ook de grijze lucht bood weinig mogelijkheden tot het testen van het filter. De foto’s die ik wél heb gemaakt laten zien dat er totaal geen kleurzweem optreed bij het gebruik van dit filter en dat het een uniform effect geeft, wat bij bijvoorbeeld variabel ND filters nog wel eens een probleem wil zijn. Ook was er op dit filter geen sprake van krasvorming.

De kit als geheel

Wie de Benro Bas Meelker filterkit koopt krijgt veel filter voor zijn/haar geld. Er zitten maar liefst 3 filters én een filterhouder in en om het geheel af te maken zit er een zeer mooie filterpouch bij. Aangezien de binnenkant van deze filterpouch gemaakt is van stof werkt het goed tegen het krassen van de resin filters. Het nadeel is dat het ook stofjes afgeeft op de filters, die je vervolgens schoon dient te maken met een balgje of een zachte doek. Als ik een aanbeveling mag maken aan Benro: maak in de pouch een opening waar je bijvoorbeeld een riem doorheen kunt steken. Zo kan je de filterpouch zonder handen gebruiken! Tevens zou het misschien handig zijn, voor de beginnende filtergebruiker, als Benro een cheatsheet had toegevoegd over hoe en wanneer je welk filter kunt gebruiken, maar het zou kunnen zijn dat dat de leraar in mij is die spreekt.

De filterhouder is stevig en komt met bevestigingsring van 82mm, overeenkomend met de nieuwste objectieven van de grote merken. Heb je, zoals ik en een groot aantal andere fotografen met mij, een andere filtermaat dan dien je een verloopring te kopen. Gelukkig zijn deze niet zo duur maar het is mijn inziens wat vreemd om geen verschillende kits te verkopen voor verschillende filtermaten.

De grijsverloopfilters leveren op zichzelf prima werk. Het verloop is uniform en er treed nauwelijks kleurzweem op, waarbij het harde grijsverloopfilter weinig tot geen last had van kleurzweem en het zachte grijsverloopfilter alleen op het donkerste punt. Stapel je de twee filters in de filterhouder wordt het een iets ander verhaal. Naarmate de filters verder over elkaar heen liggen en de donkere delen over elkaar heen vallen, wordt de paarse kleurzweem sterker zichtbaar. Het is niet onoverkomelijk om dit in de nabewerking eruit te halen, maar bewerkelijk is het wel. Tevens dien je bij deze filters goed op te passen voor krassen, wat inherent is aan het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Het 6 stops ND filter doet zijn werk prima. Omdat het hier om een filter uit de Master Serie gaat, is dit filter gemaakt van glas. Dit is direct terug te zien in de optische kwaliteit van het filter. Het filter vertoont geen enkele vorm van kleurzweem of vertekening en geeft een mooi uniform effect.

Ik ben wel van mening dat een 6 stops ND filter wellicht een stapje te ver gaat voor een beginnende filtergebruiker. Liever had ik een polarisatiefilter in de kit terug gezien. Dergelijk filter helpt bij het filteren van gepolariseerd licht, wat meer verzadiging in je foto’s oplevert. Tevens kan dit filter gebruikt worden voor het wegfilteren (of verminderen) van reflectie op bijvoorbeeld water en natte rotsen.


Conclusie

De Benro Bas Meelker filterkit is een complete filterkit voor de beginnende filtergebruiker. De set is goed betaalbaar, licht van gewicht en makkelijk te gebruiken. Voornamelijk als je nog niet zeker weet of het gebruik van filters past in jouw werk als (landschaps)fotograaf kan ik deze filterkit van harte aanbevelen! Wel zou ik, als aanvulling, aanraden er een goed polarisatiefilter bij te kopen.

Heb je al ervaring in het gebruik van dergelijke filters en zoek je een filterkit waarbij je geen concessies hoeft te doen aan beeldkwaliteit (met name kleurzweem en scherpte)? Dan zou ik investeren in glazen filters van bijvoorbeeld de Benro Master Series, Haida of Sirui.

Tot zover mijn review van de Benro Bas Meelker filterkit. Ben je benieuwd naar meer van mijn werk? Kijk dan eens op www.photojitsu.art en voel je welkom op mijn Facebookpagina.

Geplaatst in: Tags:
Maarten Kuiper

Fotograaf, schrijver, docent

Fotografie is voor Maarten Kuiper een uit de hand gelopen hobby. Hij begon als landschapsfotograaf maar raakte meer en meer in de ban van portretfotografie, op zoek naar emotie, gevoel en persoonlijkheid. Daarnaast schrijft Kuiper blogs over fotografie, gedichten en korte verhalen.