U heeft geen producten in uw winkelwagen.
De maan fotograferen
DE MAAN FOTOGRAFEREN
De maan heeft iets mystieks en is voor veel fotografen dan ook een geliefd foto-object. Maar hoe fotografeer je de maan eigenlijk? Wat doe je met de belichtingsinstellingen? Hoe houd je je camera stil? Hier zijn handige tips.
Wil je de maan groot in beeld, dan moet je sterk kunnen inzoomen. Gebruik een zoomstand van minimaal zo’n 300 mm als je een systeem- of reflexcamera hebt. Veel compactcamera’s hebben een extreem groot zoombereik (vaak wel 30x of meer), zodat je daarmee de maan moeiteloos in beeld kunt nemen.
Statief ja of nee?
Op een heldere avond reflecteert de maan zoveel zonlicht, dat je op vrij korte sluitertijden uit kunt komen. Als de maan je beeld goed vult, kun je makkelijk te maken krijgen met een sluitertijd van 1/250 of 1/125 seconde. Bij dit soort sluitertijden ben je echter niet zeker dat je foto volledig vrij van trilling is. Daarvoor tijden van 1/500s of 1/1000 seconde nodig. Die zijn wel haalbaar als je je ISO-gevoeligheid hoog instelt. Dan loop je echter kans dat ruis de kwaliteit van je foto vermindert.
Als je de kans hebt een statief te gebruiken, doe het dan. Dan ben je zeker van zo scherp mogelijke foto’s.
Hoe krijg je een goed belichte maan?
Is er binnen je beeld veel ruimte rond de maan, dan ziet je camera veel zwarte achtergrond. Omdat hij voor een goede belichting streeft naar gemiddeld grijs, zal de maan dan helemaal wit worden. Je moet de belichting dan corrigeren. Werk je in de A-, S- of P-stand, gebruik dan de belichtingscorrectie en stel die in op een negatieve waarde, bijvoorbeeld -2. Heb je de maan zeer groot in beeld, dan ziet je camera voornamelijk wit en kan de maan te grauw worden. Gebruik dan een plus-correctie.
Voor de belichting heeft de A-stand de voorkeur: stel het diafragma 2 stops hoger in dan het laagste diafragmagetal. Dan heb je bij de meeste objectieven de beste afbeeldingskwaliteit. Gebruik je de M-stand, kies dan 1/125 seconde of 1/1250 seconde, stel de laagste ISO-waarde in en pas het diafragma aan om een goede belichting te krijgen. Een hogere diafragmawaarde dan f/11 is zinloos, gebruik dan liever kortere sluitertijden.
Hoe stel je scherp op de maan?
Je kunt de scherpstelling aan je camera overlaten. Maar mocht die de maan een lastig onderwerp vinden om op in te stellen, dan kun je beter de scherpstelling handmatig doen. Dan weet je ook zeker dat elke opname goed scherp wordt.
Om te voorkomen dat je foto bewogen is, kun je het beste gebruik maken van een afstandsbediening. Die zijn er met kabel of draadloos. Vind je het spelen het lange sluitertijden en het maken van timelapse serie leuk, kies dan voor een afstandsbediening met timerfunctie. Heb je geen afstandsbediening, gebruik dan de zelfontspanner van je camera. Naast de normale stand met 10 seconden voorlooptijd is er ook een instelling met 2 seconden.
Maak niet één foto en hoop er het beste van, maar schiet er meteen een aantal met verschillende instellingen. Deze foto´s kun je eventueel later in Photoshop of Lightroom samenvoegen.
Vol of halfvol?
Je zou het misschien niet verwachten, maar een volle maan is niet altijd het mooiste. Zo´n volle ronde bal oogt op een foto volgens veel mensen wat saaier dan een maan met ´een randje´ en heeft door het rechte licht minder diepte. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met persoonlijke voorkeur, want er zijn ook veel mensen die juist de maan het liefste fotograferen als deze vol is.