Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken

CFexpress-geheugenkaarten

CFexpress-geheugenkaarten

Sneller data lezen en schrijven met CFexpress-geheugenkaarten

CFexpress geheugenkaarten worden steeds bekender als alternatief voor SD-kaarten. Een groeiend aantal nieuwe camera's heeft naast een SD-kaartslot ook een plek voor een CFexpress-kaart. Voor veel doeleinden is een 'traditioneel' SD-geheugenkaartje toereikend, maar wat als je juist alle capaciteit uit je gloednieuwe en razendsnelle camera wilt halen die erin zit? In dat geval bieden CFexpress-kaarten uitkomst.

Waar een SDXC-kaart een leessnelheid tot circa 260mb/s en een schrijfsnelheid tot max. 300mb/s heeft, gaan de nieuwste CFexpress-kaarten (ruim) een veelvoud hiervan sneller.

Wat is een CFexpress kaart?

Een CFexpress kaart is een geheugenkaart met een hoge lees- en schrijfsnelheid. Er zijn twee kaarttypes: A en B. Je gebruikt deze kaarten in een high-end camera voor 4K of 8K video en burstfotografie. Beide kaarten zijn veel sneller dan een SDXC-kaart.

De CFexpress-kaarten zijn ontwikkeld door de CompactFlash Association (CFA). Ze maken gebruik van technologieën die ook worden gebruikt in snelle SSD's (Solid-State Drive). Recent is er CFexpress versie 4.0 uitgekomen die in theorie 2x zo snel is als de versie 2.0. Hierdoor kunnen ze zeer hoge data-overdrachtssnelheden tot 4000 MB/s bereiken. Al verschilt het per kaart wat de maximale snelheden zijn.

De CFexpress kaarten winnen aan populariteit doordat nieuwe high-end camera's steeds vaker een CFexpress kaartslot hebben. Er zijn verschillende merken die deze geheugenkaarten maken, zoals bijvoorbeeld Lexar en OWC.

Verschillen tussen CFexpress Type A en Type B

Een CFexpress Type A kaart is iets groter dan een microSD-kaart en heeft één PCIe-lane. Deze pinconfiguratie biedt een maximale leessnelheid (bij versie 4.0) van 2000 MB/s en een schrijfsnelheid van 1700 MB/s. De CFexpress Type B is groter dan Type A en heeft twee PCIe-lanes. Door twee banen contacten is de kaart ook sneller, met een maximale leessnelheid (bij versie 4.0) van 4000 MB/s en een schrijfsnelheid van 3000 MB/s.


VPG-certificering

CFexpress geheugenkaarten hebben een Video Performance Guarantee (VPG) certificering. De VPG-certificering garandeert dat een geheugenkaart een minimale schrijfsnelheid in MB/s kan handhaven. Deze waarde wordt weergegeven door een nummer 200 (200 MB/s) of 400 (400 MB/s) in een klapperbord. Dit is dus de allerlaagste snelheid waarmee gegevens achter elkaar op de geheugenkaart kunnen worden weggeschreven.


Wanneer gebruik je welke CFexpress kaart?

Een CFexpress Type A kaart past niet in een Type B sleuf. De CFexpress Type A en Type B kaarten hebben namelijk verschillende fysieke afmetingen en pinconfiguraties. Vanwege de verschillen in formaat en ontwerp zijn de sleuven voor deze kaarten niet uitwisselbaar. Wel kun je bij een Type A kaart een adapter gebruiken om er een Type B kaart van te maken voor uitlezen via een kaartlezer. Andersom kan dit niet. Het is dus belangrijk de handleiding te bekijken, zodat je weet welke specifieke kaart er in je camera past.


Afmetingen:

  • Type A: 20mm x 28mm x 2.8mm
  • Type B: 38.5mm x 29.8mm x 3.8mm

Waarom gebruik je een CFexpress kaart?

Een CFexpress-kaart wordt aanbevolen als je camera dit ondersteunt vanwege de veel hogere lees- en schrijfsnelheden in vergelijking met SDXC-kaarten. Dit is van belang voor het opnemen van 4K- of 8K-video's zonder vertraging. Naast video is een hoge schrijfsnelheid belangrijk voor foto bursts. Hoe sneller de kaart, hoe meer foto's je achter elkaar kunt maken. Dit is vooral nuttig bij snelle acties, zoals sportfotografie, wildlife, mode- en evenementenfotografie. Bij het werken met RAW-opnamen met hoge resolutie voorkomt een snelle kaart opslagproblemen, en is ook de buffer van de camera ook veel sneller leeg, voor een volgende burstreeks.



Geplaatst in:
Cameraland

Cameraland is een fotozaak gevestigd in Alkmaar. Je vindt bij ons praktisch alles op het gebied van fotografie en video. High end spiegelreflexcamera's, handige systeemcamera's, compactcamera's, camcorders, action cams, objectieven, filters, fototassen en allerlei accessoires; we hebben alles!

Cameraland is echter nog veel meer dan een winkel met een geweldig assortiment aan camera's en aanverwante artikelen. Wij bestaan al sinds 1987 en onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de fotohandel en zijn bijzonder gepassioneerd over fotografie. Wij weten echt waar we het over hebben en delen graag onze kennis en ervaring met onze klanten.