Alkmaar Light Festival: Tips van Cameraland


Alkmaar Light Festival 2024: Tips van Cameraland

Alkmaar Light Festival 2024: Tips van Cameraland

Het Alkmaar Light Festival 2024 biedt een unieke kans om prachtige sfeerfoto's te maken. Natuurlijk gaat het er vooral om dat je het effect van de speciale verlichting zo goed mogelijk laat zien. De waterrijke stad Alkmaar trakteert je daarbij op fascinerende spiegelingen en reflecties.

Fotograferen bij het Light Festival is écht anders dan normale avondfotografie. Marco Knies van Cameraland geeft je hier speciale fototips voor dit event. Hij werkt als verkoopadviseur en geeft ook workshops avondfotografie.


Aandacht voor betere foto's

De belangrijkste voorwaarde voor mooie nachtelijke sfeerfoto's is dat je er veel aandacht in stopt. Aandacht is alles! Ga niet meteen schieten, maar kijk eerst of jouw standpunt wel het ideale beeld oplevert. De hoogte van je camera of smartphone bepaalt hoeveel waterreflecties je meepakt. Een stapje naar links of rechts levert soms een veel beter beeld op, doordat je iets interessants toevoegt of juist een storend detail wegwerkt. Dus niet eerst schieten en dan kijken, maar neem wat extra tijd om je beeld goed op te bouwen.


RAW-bestanden werken het beste

Tijdens het Festival heb je te maken met uiteenlopende soorten licht. En dat kan soms leiden tot resultaten waar je achteraf niet blij mee bent! Daarom raad ik je aan je foto's op de computer na te bewerken.

Een RAW-bestand geeft je maximale ruimte om kleur en helderheid van je foto naar je hand te zetten. Het is echt bizar hoeveel je dan achteraf nog aan je foto kunt aanpassen. Je kunt lekker creatief gaan experimenteren, maar je kunt nabewerking ook toepassen om een foto simpelweg nóg sprekender te maken.

Na de bewerking op de computer sla je je foto op als gewoon JPEG-bestand. Zonder omzetting naar JPEG kun je RAW-bestanden niet gebruiken.

De meeste fotoprogramma's kunnen goed met RAW-bestanden overweg, inclusief de standaard fotosoftware van Apple en Windows computers. Ook Google Foto's kan ze verwerken.

Een RAW bestand is een soort halfproduct dat nog moeten worden verwerkt. Om opnamen te kunnen gebruiken of delen, móet je ze via de beeldsoftware op je computer omzetten naar een JPEG-bestand.


Gebruik een laag diafragmagetal

Bij een laag diafragmagetal komt er veel licht in je camera, en dat is wat je bij avondfotografie wilt. Als je onderwerp goed in het licht staat kan je ook prima zonder statief werken. Je moet dan waarschijnlijk je ISO gevoeligheidsinstelling wel verhogen.


Speel met de belichting

Ik werk graag in de stand M. Na het instellen van een laag diafragmagetal laat ik de sluitertijd bepalen hoe licht of donker de foto wordt. De ene foto is mooi als je een zee van licht ziet, een andere foto houd je misschien liever donker, zodat de lichtaccenten en reflecties er het beste uitkomen.


Hoge ISO voor foto's uit de hand

Bij het Alkmaar Light Festival is er relatief veel licht, dus je kunt prima zonder statief fotograferen. In dat opzicht is het heel anders dan conventionele avondfotografie. Bij gebruik van een hoge ISO-waarde kun je met 'veilige' sluitertijden werken als 1/60 of 1/125 seconde. Met beeldstabilisatie kan je met nog langere sluitertijden uit de hand werken, zoals 1/15 of 1/30 seconde. Langer is vaak ook nog haalbaar, maar doe dan wel extra je best om je camera goed stil te houden.

Bij veel moderne camera's heb je bij een hoge ISO-waarde als 800 relatief weinig ruis in je foto. Werk je met RAW-bestanden, dan heb je optimale mogelijkheden de ruis te elimineren in de nabewerking.

Het beste werken de programma's met AI-ruisonderdrukking zoals Adobe Lightroom, Photoshop, Topaz DeNoise AI of DXO PureRAW. Terwijl ze ruis elimineren zorgen ze ervoor dat de natuurlijke details niet verloren gaan. Als je hiermee werkt kun je zelf flink hoger in de ISO-waarden gaan, mits je camera het beeld opslaat als RAW-bestand.



Geplaatst in:
Marco Knies
Cameraland-medewerker en fotograaf

Marco kent als fotografie-trainer de fijne kneepjes van het vak. Hij weet mensen te inspireren en lesstof op een leuke manier uit te leggen, zodat deze voor iedereen begrijpelijk is. Marco is zelf dagelijks als fotograaf werkzaam en geeft al bijna 10 jaar cursussen voor Cameraland in Alkmaar, waaronder de basis fotografie cursus en de fotohistorische Stadswandeling Jacob Olie in Amsterdam.